Laajalevikkinen saksalaislehti Bild kysyi Orbánilta, mitä hän ajattelee nähdessään kuvia hukkuvista pakolaisista Euroopan rannikon lähellä. Orbán vastaa viiden lapsen isänä ajattelevansa, että kaikki ovat joidenkin lapsia. Orbán ei kuitenkaan ajanut toimittajan miinaan vaan vastuutti hukkumisista ne poliitikot, jotka houkuttelevat ihmisiä Eurooppaan.

– Mutta tunnen poliitikkona myös vastuuta ja kysyn itseltäni; kuka on tästä vastuussa. Alkuvaiheessa luonnollisesti he, jotka lähtevät liikkeelle. Tämä olisi kuitenkin liian yksinkertaista. Syyllisiä ovat myös eurooppalaiset poliitikot, jotka rohkaisevat lähtijöitä ja synnyttävät vaikutelman, että lähtö kannattaa, Orbán sanoi.

Orbánin mukaan ainoa tapa pelastaa ihmisiä hukkumiselta on pitää ihmiset Välimeren etelärannalla sen sijaan, että he lähtevät toivottomalle matkalleen, Berliinissä asuva suomalaistoimittaja Pertti Rönkkö referoi Bildin haastattelua Facebook-seinällään.

– Jokainen pelastettu on palautettava Afrikkaan. Vain tällä tavalla voidaan estää joukkokuolema merellä, Orbán vastaa kysymykseen EU:n tehtävästä.

Rajat on suljettava, eikä ketään saa päästää yli. Maahanmuutto ei ole Orbánin mukaan EU:n yhteinen tehtävä vaan jokaisen jäsenvaltion oma asia.

– Unkarin ratkaisu perustuu kolmelle elementille: ulkorajat on suojattava, hädässä oleville ihmisille on toimitettava apua, jokainen jäsenmaa päättää itsenäisesti, haluaako ottaa pakolaisia vai ei Orbán kertoo Bild-lehdessä Rönkön mukaan.

Orbán sanoo haastattelussa, että jos hän olisi ajanut samaa maahanmuuttopolitiikkaa kuin Saksan liittokansleri Angela Merkel, hänet olisi jo ajettu pois tehtävästään.

Suomen Uutiset