Europarlamentin jäsenet äänestivät keskiviikkona luvuin 448-197 Unkarin kurinpitotoimien aloittamisen puolesta. 48 meppiä äänesti tyhjää. Menettelyn aloittamiseksi tarvittiin 2/3 enemmistö, mutta tyhjää äänestäneiden ääniä ei huomioida.

Kurinpitomenettely voi johtaa jopa siihen, ettei Unkari saa äänestää Eurooppa-neuvostossa. Tähän tarvitaan lopulta EU-maiden yksimielinen päätös, jossa kohdemaa Unkarilla ei ole äänestysoikeutta.

Yksimielinen päätös jäänee toteutumatta. Kurinpitomenettely vesittynee, koska Puola tuskin äänestää Unkaria vastaan. EU on aikeissa rangaista Puolaakin. Nämä toimet käynnistettiin viime joulukuussa. Unkari on kertonut, ettei se aio puoltaa Puolan rankaisemista.

Vaiherikas ja todennäköisesti turha menettely

Ennen kuin lopulliset sanktiot astuvat voimaan, tulee Eurooppa-neuvoston äänestää 4/5 enemmistöllä, jos EU-maat uskovat Unkarin rikkovan perusteellisesti EU:n lakeja tai arvoja.

Vaiherikas menettelytapa johtaisi tämän jälkeen ”vakavaan ja pitkäkestoiseen” EU:n arvojen rikkomisen arviointiin. Joko kolmasosa EU-maista tai Euroopan komissio voi käynnistää tämän vaiheen. Tämän jälkeen kohdemaa – tässä tapauksessa Unkari – saa tilaisuuden tulla kuulluksi.

Mikäli Euroopan parlamentti ei ole tyytyväinen Unkarin vastaukseen, tulee sen saada 2/3 enemmistö taakseen toistamiseen jatkotoimenpiteitä silmällä pitäen. Tämän jälkeen Eurooppa-neuvoston tulee yksimielisesti puoltaa sanktioita Unkarille.

Tähän vaiheeseen menettely mitä ilmeisimmin pysähtyy. Menettely toki tarjoaa oivan apajan poliittisten irtopisteiden napsintaan.

Mikäli kurinpitomenettely etenisi tästä, tulee Eurooppa-neuvoston puoltaa vielä kertaalleen sanktioita. Tässä kohtaa riittää 55 prosentin maiden enemmistö, kunhan se kattaa 65 prosenttia koko EU:n kansalaisista. Laskutoimitukset tehdään edelleen siten, ettei kohdemaa Unkaria huomioida laskennassa.

Komission puheenjohtaja Juncker kehotti yhtenäisyyteen

Euroopan parlamentin juopa Unkarin suhtautumiseen ilmeni vain hetkiä sen jälkeen, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti Unionin tila -puheensa.

Junckerin puhe oli totuttuun tapaan federalistinen, jossa hän halusi muun muassa haastaa eurolla Yhdysvaltain dollarin aseman maailman tärkeimpänä reservivaluuttana.

Juncker halusi EU:lle yhteneväistä ulkopolitiikkaa ja Euroopan pankkivalvoja EBA:lle lisää muskeleita, koska viime aikoina EU-maiden pankeissa on ilmennyt rahanpesuskandaaleja.

Junckerin puhe kehotti EU-maita tiivistämään rivejään ja unohtamaan railot etelän ja pohjoisen sekä idän ja lännen välillä. Kehotus unohtui hetkessä, kun mepit päästettiin äänestämään Unkarin kohtalosta unionissa.

Henri Alakylä