Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi Suomea uhkaavasta uudesta siirtolaiskriisistä. Mäkynen vaatii hallitukselta ennakoivia toimia, jotta vuoden 2015 kaltainen siirtolaisvyöry ei enää toistuisi Suomessa.

– Neljä vuotta sitten Suomeen tuli 32 000 turvapaikanhakijaa, jotka Suomen olisi pitänyt pikakäännyttää rajalla. Teimme ison virheen, josta olemme saaneet maksaa kovaa hintaa erityisesti räjähdysmäisesti nousseiden seksuaalirikosten muodossa, Jukka Mäkynen sanoo.

– Maahanmuuton kustannukset ovat ylipäätään kasvaneet tähtitieteellisiin summiin, arviolta useisiin miljardeihin per vuosi. Laittomien siirtolaisten meriliikenne Välimerellä on lisääntynyt tämän vuoden aikana voimakkaasti. Pelkästään meriteitse Kreikkaan tulleiden siirtolaisten määrä on lisääntynyt noin 30 % verrattuna viime vuoteen. Kreikkaan on tullut tämän vuoden aikana melkein 40 000 laitonta siirtolaista.

Turkin kautta tulossa 5,5 miljoonaa siirtolaista

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viime aikoina uhannut päästää valtavan määrän siirtolaisia EU:n alueelle, mikäli sille anneta ei anneta apua Syyriaan perustettavan turvavyöhykkeen luomiseen.

Arvioiden mukaan EU:n alueelle olisi tulossa Turkin kautta 5,5 miljoonaa siirtolaista, mikä vastaa Suomen väkilukua.

– Jos tällainen määrä siirtolaisia pääsee EU:n alueelle niin on varmaa, että suurin osa heistä tekee kaiken mahdollisen päästäkseen avokätisen sosiaaliturvan ja sosiaalietuuksien pariin tänne Pohjoismaihin, erityisesti Suomeen, Mäkynen varoittaa.

Italiassa uusi hallitus tavoittelee löysempää maahanmuuttopolitiikkaa ja tämä tietää laittoman siirtolaisuuden lisääntymistä Italiaan. EU:n taakanjakopolitiikka asettaa Suomen alttiiksi isoille siirtolaismäärille.

– Onko meillä todellakin varaa tähän, kun pääministeri Antti Rinne ilmoitti hiljattain, että 4 000 hoitajaan ja lääkäriin ei ole varaa tällä hallituskaudella? Mäkynen jyrähtää.

”Toivottavasti sotilaat eivät kanna matkalaukkuja”

Mäkynen vaatii Rinteen hallitukselta ennakoivia toimia, jotta Puolustusvoimat on valmiudessa estämään valtavien siirtolaismäärien tulvan Suomeen.

– Suomen hallituksella on oltava konkreettinen suunnitelma uuden siirtolaiskriisin varalle. Hallituksen on kerrottava kansalle, miten se aikoo suojella erityisesti Suomen länsirajaa mahdollisen uuden siirtolaiskriisin alkaessa.

– On toivottavaa, että tällä kertaa sotilaat eivät kanna uusien tulijoiden matkalaukkuja, vaan estävät Suomeen pyrkivien siirtolaisten maahanpääsyn.

Suomen rikottava tarvittaessa Schengenia

Mäkysen mielestä Suomen on tarvittaessa rikottava Schengen-alueen vapaata liikkuvuutta ja palautettava Puolustusvoimien avulla EU:n täysi sisärajavalvonta, jolla estetään uusien siirtolaisvirtojen pääsy Suomeen.

– Suomalaisten turvallisuus ja koko maamme olemassaolo ovat vakavasti uhattuina mahdollisen uuden siirtolaiskriisin alkaessa.

– Oli kyseessä sitten siirtolaisten tuleminen turvallisten maiden läpi Suomen rajalle tai EU:n taakanjakomekanismi, niin Suomen täytyy estää tulevien siirtolaisvirtojen pääsy maahan. Tämä vaatii hallitukselta määrätietoisia ja ennakoivia toimia ennen kuin on liian myöhäistä, Mäkynen painottaa.

SUOMEN UUTISET