”Kela Gold” on verkkoslangia, jolla on tähän saakka tarkoitettu kuvitteellista turvapaikanhakijolle myönnettävää luottokorttia, jolla maksaminen hoituu kuin itsestään. Mutta todellisuus on tarua ihmeellisempää. EU-alueelle laittomasti tulleille siirtolaisille on jaettu nimettömiä maksukortteja, joilla voi nostaa käteistä pankkiautomaateista ja maksaa ostoksia. Mastercard-luottokorttiyhtiön kortteja on jaeltu useiden avustusjärjestöjen kautta. Toimintaa ovat olleet rahoittamassa ja organisoimassa useat EU:n ja YK:n alaiset toimijat.

Esimerkiksi Kreikassa toimii EU:n rahoittama ESTIA-ohjelma, jonka puitteissa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR aikoo tänä vuonna jakaa 190 miljoonaa euroa Kreikassa oleskeleville turvapaikanhakijoille. Vuosina 2017 ja 2018 rahaa on jaettu yhteensä 300 miljoonaa euroa. Rahat jaetaan anonyymien Mastercard-maksukorttien kautta.

Unkari kritisoi laittomien korttien jakoa

Unkarin pääministerin turvallisuusneuvonantaja György Bakondi kritisoi anonyymien maksukorttien jakamista Unkarin television ajankohtaisohjelmassa. Bakondin mukaan nimettömien korttien kautta jaettujen rahojen yhteissumma on yli 1,5 miljardia euroa, ja kortteja on annettu yli kahdelle miljoonalle tulijalle.

Turvallisuusneuvonantaja Bakondin mukaan tulijoille jaetut kortit ovat EU:n lainsäädännön vastaisia, koska EU-kansalaisetkaan eivät saisi pitää hallussaan anonyymeja pankkikortteja. Lisäksi korttien hankintaa ei ole kilpailutettu julkisesti.

Laittomasti maahan tulleille jaettavissa Mastercard-korteissa ei ole lainkaan kortinhaltijan nimeä, vaan sen tilalla on numerosarja.

– Tätä ratkaisua ei ole mietitty loppuun asti ja se on laiton, Bakondi sanoo.

Bakondin mukaan nimettömät maksukortit ovat jälleen yksi osoitus siitä, että EU ei halua pysäyttää laitonta siirtolaisuutta vaan laillistaa sen.

– Unkari on kuitenkin eri mieltä: ongelmia ei pidä tuoda Eurooppaan vaan ne pitää ratkaista paikan päällä, Bakondi toteaa. Hän lisää, että hyvä sää on lisännyt laittomien siirtolaisten virtaa Balkanin reitillä.

Mastercard: ”liikkuvuutta ja joustavuutta pakolaisille”

Luottokorttiyhtiö Mastercard korostaa lehdistötiedotteessaan, että maksukortit tarjoavat pakolaisille ”liikkuvuutta, joustavuutta ja arvokkuutta”.

Mastercardin maksukortteja on jaettu muun muassa Serbiassa sijaitsevilla läpikulkuleireillä. Kullekin kortille on ladattu valmiiksi sellainen summa, jonka perheen arvellaan tarvitsevan välttämättömien tarvikkeiden ja yösijan maksamiseen niiden 72 tunnin aikana, jotka tavanomainen siirtolaisperhe viettää Serbiassa matkallaan kohti EU-aluetta. Perhekortille on ladattu 210 euroa ja yksittäisen kulkijan kortille 70 euroa.

Mastercardin lehdistötiedotteessa kerrotaan raskaana olevasta naisesta, joka käytti maksukorttiaan ostaakseen ruokaa itselleen ja syntymättömälle lapselleen. Samassa tiedotteessa irakilaisperheen isä, äiti ja pieni lapsi ”pakevat henkensä edestä” vielä saapuessaan Serbiassa sijaitsevaan leiriin, vaikka Irak on jo yli 2000 kilometrin päässä. Ja henkensä edestä pakeneminen ei tietenkään pääty Serbiaan, vaan perhe ottaa Mastercard-korttinsa mukaan matkaan ja käyttää sen vasta Saksassa ostaakseen lauttaliput Hollantiin, jossa asuu heidän sukulaisiaan.

Avustusjärjestö Mercy Corpsin edustaja myöntääkin, että päätavoite on edistää siirtolaisten liikkumisen vapautta ja antaa heille lisää arvokkuutta.

– Päätavoite on auttaa ihmisiä toimimaan itsenäisesti, sanoo korttien jakelusta vastaava Thomas Byrnes. Tällä tavoin ihmisillä on mahdollisuus käyttää rahat haluamallaan tavalla missä päin maailmaa tahansa.

Mastercard ja George Soros yhteistyössä ”lievittämässä siirtolaiskriisiä”

Mastercardin toimitusjohtaja Ajay Banga ja George Soros tapasivat tammikuussa 2017 maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa, jossa he solmivat yhteistyösopimuksen. Soros sitoutui investoimaan 500 miljoonaa dollaria hankkeisiin, jotka tarjoaisivat ratkaisuja siirtolaisten ja pakolaisten kohtaamiin haasteisiin.

Yksi näistä George Sorosin rahoittamista ratkaisuista liittyy Mastercard-maksukorttien jakamiseen avustusjärjestöjen kautta laittomasti EU-alueelle pyrkiville siirtolaisille.

Slovenialainen TV-ohjaaja Ninoslav Vucetic jakoi jo lokakuussa 2018 kuvan Mastercard-maksukortista, jossa komeilee EU:n ja UNHCR-järjestöjen logot:


SUOMEN UUTISET