Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kyseenalaisti hallitusohjelman linjauksia Ylen A-studiossa. – Jos halutaan keventää kotitalouksien velkaa, se ei tapahdu veronkorotuksilla ja asumisen menoja kasvattamalla. Ja miten kehitysavun nostaminen muka lisää suomalaista työllisyyttä? Tavio ihmetteli.

Tänään julkistetusta uudesta hallitusohjelmasta olivat Ylen A-studiossa Ville Tavion lisäksi keskustelemassa myös kansanedustajat Sanna Marin (sd.), Katri Kulmuni (kesk.) ja Antti Häkkänen (kok.).

Tavion arvion mukaan hallitusohjelma ei ole ”kaunokirjallisuuden huippu”.

– Vihervasemmisto on nyt ”toiveiden tynnyrin” äärellä, vaaditaan veronkorotuksia ja omaisuuden myyntiä. Hallitusohjelma näyttää monelta osin hyvin vasemmistolaiselta, Tavio sanoi.

Kotitalouksien velka ei kevene veronkorotuksilla

Hallitus aikoo lisätä pysyviä menoja noin 1,2 miljardilla eurolla. Tavio ei ole menonlisäysten, eikä niiden rahoittamiseen tarvittavien veronkorotusten kannalla.

– Nyt ei ole hyvä aika lisätä menoja. Ongelma on se, että menoja katetaan veronkorotuksilla, joiden uhriksi joutuvat ovat pienituloisia. He ovat usein niitä, jotka polttavat tupakkaa tai tarvitsevat autoa.

– Jos halutaan keventää kotitalouksien velkaa, se ei tapahdu veronkorotuksilla. Myös asumisen menot kasvavat vihervasemmiston keinoilla, Tavio sanoi.

Investoiko hallitus kehitysapuun?

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin. Tavio ihmetteli, miksei yrityksille ole luvattu helpotuksia.

– Jos taloustilanteen myötä työllisyys ei kasva, niin sitten hallitus on pahassa tilanteessa. Viisi hallituspuoluetta joutuu pohtimaan, kenen tavoitteet otetaan toivomuslistalta pois, Tavio ihmetteli.

Mediassa olleiden tietojen mukaan hallitus aikoo valtion omaisuutta myymällä kerätä ainakin kaksi miljardia euroa.

Hallituksen tavoitteena on myös kehitysavun nostaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Jos valtion omaisuutta myydään miljardeilla ja sillä rahoitetaan kehitysapua, niin miten kehitysapu lisää suomalaista työllisyyttä, Tavio kysyi Marinilta.

Marin vastasi, ettei kehitysapu ole osa työllisyyspolitiikkaa

– Eli te investoitte kehitysapuun, Tavio sanoi.

”Mikä järjenjuoksu tässä on takana?”

Sdp:n puheenjohtaja, todennäköisesti pääministeriksi nouseva Antti Rinne ilmoitti eduskuntavaalien alla, että hän laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jatkossa töihin. Rinteen tavoite on myös kirjattu hallitusohjelmaan.

– Kun maahanmuutto on hallitusohjelmassa isona osana, niin siinä lähdetään vahvasti siitä, että työperäinen maahanmuutto parantaa Suomen työllisyyttä. Ei viime hallituskaudella kuitenkaan haluttu kielteisen turvapaikan saaneita töihin vaan ulos maasta.

– Nyt hallitus haluaa laittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet töihin, se on kirjattu hallitusohjelmaan. Mikä järjenjuoksu tässä on takana? Tavio kysyi Kulmunilta ja Marinilta.

Somalit ja irakilaiset suurimmat ryhmät

Marin väitti, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pyritään ensisijaisesti palauttamaan.

– Jos palauttaminen ei syystä tai toisesta kuitenkaan onnistu, niin on hyödyllisempää, että he tekevät jotain, eivätkä ole säilössä, Marin sanoi.

– Eli somalialaiset ja irakilaiset, Tavio sanoi ja viittasi siihen, että somalit ja irakilaiset muodostavat suurimmat Suomeen saapuvat humanitaarisen maahanmuuton ryhmät.

SUOMEN UUTISET