Pohjoisen Egeanmeren suurimmilla saarilla protestoitiin saarten vastaanottokeskusten tilaa vastaan, kertoo kreikkalainen sanomalehti Kathimerini. Mielenosoittajat vaativat nopeaa ratkaisua keskusten ylikansoitukseen.

Pohjoisen Egeanmeren kuvernööri ja kolmen suurimman saaren pormestarit vetosivat pääministeri Kyriakos Mitsotakisiin tilanteen purkamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa tuhansien turvapaikanhakijoiden siirtämistä mantereen puolelle.

”Haluamme saaremme takaisin!”

Protesteihin liittyi myös lakkoja. Kolmen suurimman saaren paikallishallinnot ja liikkeenharjoittajat aloittivat keskiviikkona lakon. Lesboksen saarella seitsemän tuhatta ihmistä osallistui mielenilmaukseen. Saarella asuu on noin 86 000 kreikkalaista.

Lesbosin, Chiosin ja Samosin saarilla asuu yhteensä noin 171 000 asukasta. Pelkästään viime vuonna näille saarille saapui YK:n pakolaisjärjestön mukaan yli 45 000 turvapaikanhakijaa.

Mielenosoittajat varustautuivat iskulauseella: ”Haluamme saaremme takaisin!”

Saarten vastaanottokeskuksissa on niiden kapasiteettiin nähden liikaa turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Morian leirissä turvapaikanhakijoita on viisinkertainen määrä keskuksen vastaanottomäärään nähden.

Protestit jatkuivat myös torstaina.

Suunnitteilla suljettuja palautusleirejä

Saarten johdon delegaatio ei päässyt täyteen yhteisymmärrykseen Kreikan hallituksen kanssa vastaanottokeskusten tilanteesta. Osapuolten välillä oli yhteinen näkemys suljettujen palautusleirien tarpeesta. Sen sijaan tällaisten leirien kapasiteetti ja toiminta jäivät sopimatta.

Kreikan hallitus lupasi jo viime vuonna purkaa saarten vastaanottoleirit ja perustaa tilalle palautuskeskukset. Paikallishallinto pelkää, että vanhoja leirejä ei kuitenkaan saada purettua.

Henri Alakylä