Pudasjärvellä kohistaan jälleen vastaanottokeskuksen ympärillä. Maahanmuuttovirasto haluaa lakkauttaa vastaanottokeskuksen, koska turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut eikä tarvetta kyseiselle keskukselle enää ole.

Kulisseissa keskusta pyrkii kuitenkin aluepolitiikan varjolla säilyttämään vastaanottokeskuksen rahan kiilto silmissä.

– Keskustalainen johto Pudasjärvellä ei kuuntele asukkaitaan. Vuosi sitten tehtiin jopa puoluerajat ylittävä kuntalaisaloite, jossa vaadittiin vastaanottokeskuksen lakkauttamista. Nyt Migriltä on tullut vahva viesti keskuksen tarpeettomuudesta, mutta keskusta tekee kaikkensa pitääkseen valtiolta saamansa vuokratulot ja työpaikat Pudasjärvellä, lukuisia huolestuneita yhteydenottoja saanut perussuomalainen kansanedustaja Jenna Simula paheksuu.

Keskusta huolissaan valikoiduista työpaikoista

Vastaanottokeskus työllistää yhteensä 12 henkilöä. Simula ihmettelee, mikseivät keskustalaiset ole huolissaan turvealan työpaikkojen katoamisesta ja käytä energiaansa esimerkiksi niiden työpaikkojen turvaamiseksi alan muuttuessa nopeasti. Turvealan hiipuminen kun tulee näkymään oletettavasti myös Pudasjärvellä

– Turvealalta häviää arvioiden mukaan lähes 2000 työpaikkaa seuraavan viiden vuoden aikana. Näiden työpaikkojen kohtalo ei tunnu keskustaa kiinnostavan, vaan silmissä heijastelee helpon rahan kiilto, Simula sanoo.

Turvapaikanhakijoilla tehty rahaa

Vastaanottokeskuksen lakkauttaminen poistaisi Simulan mukaan turvapaikanhakijoista aiheutuvat ongelmat ja turvallisuusriskit, ja pakottaisi Pudasjärven päättäjät etsimään aidosti työllistäviä toimia ja elinvoimatekijöitä.

– Nyt on menty pitkään sieltä mistä aita on matalin – tehty rahaa turvapaikanhakijoilla. Lisäksi erilaisilla maahanmuuttajiin liittyvillä valtion ja EU-tasoisilla hankkeilla on pumpattu vielä lisää rahaa Pudasjärvelle, Simula huomauttaa.

Sopii vihervasemmiston arvoille

Simula peräänkuuluttaa aitoa dialogia keskustaenemmistöisen kaupunginhallituksen ja Pudasjärven asukkaiden välillä. Asiasta saamiensa viestien perusteella keskustan härski yritys ei saa kannatusta kuntalaisten keskuudessa.

– Aluepolitiikan varjolla keskusta pyrkii pitämään turvapaikkabisneksen Pudasjärvellä kynsin ja hampain. Tämä tietysti sopii vihervasemmistolaisen hallituksen arvoille, Simula summaa.

SUOMEN UUTISET