Kreikan hallitus aikoo jatkaa suunnitelmiaan suljettujen vastaanotto- ja palautuskeskusten rakentamisesta viidelle kreikkalaiselle saarelle, uutisoi kreikkalainen sanomalehti Kathimerini. Paikalliset asukkaat protestoivat keskusten rakentamista vastaan. Asukkaat haluavat vanhojenkin leirien purkua.

Protestoineet asukkaat ja mantereelta tuodut mellakkapoliisit ottivat yhteen Lesbosin ja Chíosin saarilla. Mielenosoittajien kärjessä on ollut aluepoliitikoita, kuten alueen kuvernööri ja pormestareita.

Asukkaat haluavat estää rakennustyöt

Euroopan komissio on kehottanut osapuolia pidättyväisyyteen. Chíosin pormestari on mediatietojen mukaan joutunut hoidattamaan vammojaan, joita paikalliset luonnehtivat liialliseksi kemikaalien käytöksi. Mellakkapoliisi on ampunut kyynelkaasua väkijoukkojen hajoittamiseksi.

Asukkaat ovat pyrkineet estämään raivaus- ja rakennusmateriaalien kuljetukset keskusten suunnitelluille rakennuspaikoille.

Hallitus toivoo yhteistyötä

Kreikan hallitus ei aio perääntyä rakennussuunnitelmissaan. Sen tavoite on saada keskukset toimintavalmiiksi kesän aikana, jolloin ihmissalakuljteuksen arvellaan yltyvän.

Hallituksen tiedottaja Stelios Petsas kertoi, että hallituksen tavoitteet sisältyvät suljettuihin leireihin. Tällöin rajavalvonta ja hakemusten käsittelyaika nopeutuu.

– Pyydämme paikallisilta ymmärrystä suljetuille keskuksille. Ne hyödyttävät maata ja paikallisia, hän sanoi.

Henri Alakylä