Lesbosin saaren sympaattiset asukkaat auttoivat kumiveneillä rantautuneita turvapaikanhakijoita viisi vuotta sitten. Saaren asukkaat olivat ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi. Nyt saaren asukkaat yrittävät tuuppia uusia rantautuvia turvapaikanhakijoita takaisin merelle. Mitä oikein tapahtui?

– Menkää pois, häipykää!

Näin huudahti nahkatakkinen Lesbos-saaren naisasukas viime viikolla, kun saaren yhteen piensatamaan oli rantautumassa noin 40 turvapaikanhakijaa kumiveneellä, uutistoimisto Reuters uutisoi.

Pohjoisen Egeanmeren kuvernööri Kostas Moutzouris kertoo uusien tulijoiden olevan elintasosiirtolaisia. Saarella on jo noin 24 000 turvapaikanhakijaa. Viiden vuoden aikana ongelmat ovat kasautuneet.

Asukkaat ovat alkaneet häiritä avustustyöntekijöitä. Osa heistä on vetäytynyt paikallisten asukkaiden raivon vuoksi.

Asukkaiden arki häiriintynyt

Moutzouris purkaa asukkaiden tuntoja. Hän kertoo, että saaren asukkaiden mitta on täyttynyt, koska he eivät pääse pankkiautomaatille, terveydenhuoltoon tai edes linja-autoihin. Joka paikka on täynnä turvapaikanhakijoita.

Asukkaat kokevat joutuvansa kilpailemaan saaren resursseista turvapaikanhakijoiden kanssa. Esimerkiksi vesi ja sähkö ovat niukkuuslistalla.

Saaren talous koetuksella

Turvapaikanhakijoiden täyttämä Morian leiri on johtanut turismitulojen hupenemiseen. Saaren taloutta rasittaa myös vientituotteiden tuotannon kutistuminen. Saarelaisten tuottamaa oliiviöljyä ei saada markkinoille entiseen malliin, koska turvapaikanhakijat hakkaavat oliivipuut polttopuiksi. Tulokkaiden vuoksi jätevuoret kasvavat.

Leirissä asuvan afgaanin mukaan asukkaat myös riitelevät päivittäin keskenään.

Kreikan hallitus päätti, etteivät uudet tulokkaat jää saarelle. Heidät on tarkoitus siirtää Kreikan pohjoisosassa sijaitsevaan Serresin kaupunkiin, jossa heidän turvapaikanhakunsa käsitellään. Serresistä aiotaan myös palauttaa ilman turvapaikkaa jääneet kotimaihinsa.

Henri Alakylä