Kreikan rannikkovartiosto on julkaissut videotallenteen, jossa turkkilainen rannikkovartioston alus saattaa siirtolaisia täynnä olevan kumiveneen Kreikan aluevesille. Kreikan hallitus kertoi tiedotteessaan Turkin toimivan ihmissalakuljettajien tavoin.

Noin 6-vuotias lapsi menehtyi Egeanmerellä. Kumiveneeseen pakkautuneet siirtolaiset keikuttivat tarkoituksella veneensä kumoon toivoen pelastusta. Kreikan rannikkovartiosto ei ehtinyt pelastamaan lasta. Toinen lapsi päätyi sairaalahoitoon.

Toisen videotallenteen mukaan kreikkalaiset rajavalvojat ampuivat rajan ylittäneen siirtolaisen kuoliaaksi. Kreikan hallituksen tiedottaja kertoo tallenteen olevan väärennös. Maan hallituksen mukaan Turkin propagandaan on syytä suhtautua varauksella.

Kyseessä on selvä väestönsiirto

Kreikan hallitus moitti ankarasti Turkin toimia.

– Sen sijaan, että Turkki pyrkisi estämään ihmissalakuljettajien toimia, se toimii itse kuten salakuljettaja, tiedotteessa todetaan.

– Tällä väestönsiirrolla ei ole mitään tekemistä turvapaikan saamisen kanssa kansainvälisen lain nojalla, koska laki koskee vain yksittäisiä tapauksia.

Henri Alakylä