Turkin armeija kuskaa laittomia siirtolaisia ja pakolaisia Kreikan rajajoelle, sopii venekuljetukset joen yli ja vielä tarkistaa, että ihmisrahti on päässyt perille Eurooppaan. Näin kertoo Dagens Nyheter raportissaan Turkin Kreikan vastaiselta rajalta.

Syyrialaisia, afgaaneja, länsiafrikkalaisia ja pakistanilaisia virtaa jatkuvalla syötöllä rajakaupunki Edirneen Turkin puolella. Monet tulevat ilmaisella bussikyydillä Istanbulista.

Arabiankielinen, valtion masinoima somekanava opastaa tarkoin kartoin, missä ovat otollisimmat paikat rajanylitykselle Euroopan puolelle. Kanavalla on Twitterissä yli 727 000 seuraajaa.

Sotilaat kantavat pakolaisten laukkuja

Dagens Nyheterin haastattelemien turkkilaisten rajasotilaiden mukaan he saivat torstaina 28.2. yksikön päälliköltä käskyn auttaa väkeä Kreikan puolelle.

– Hän sanoi, että pian tänne tulee massoittain pakolaisia ja meidän täytyy opastaa heidät Kreikan puolelle, Ahmet sanoo ja näyttää sotilaspassinsa toimittajille.

Ahmetin mukaan homma menee käytännössä siten, että sotilaat hakevat pakolaiset ja laittomat maahanmuuttajat Doyranin leireiltä Edirnen läheltä ja kuljettavat väkijoukon rajajoelle, muutaman kilometrin päähän.

Armeijan tiedustelu selvittää ylityspaikat

Sotilaat sopivat paikallisten ihmissalakuljettajien kanssa lastinsa matkasta ja hinnasta joen yli Kreikkaan. Sotilaat vielä seuraavat, että väkijoukko varmasti rahdataan Euroopan puolelle.

– Varmistamme, etteivät salakuljettajat veloita ylettömästi ja että kaikki muutenkin tapahtuu asiallisesti. Meillä on myös käytettävissä tiedustelutietoa varmoista ylityspaikoista ja otollisista hetkistä, Ahmet selventää.

– Uskoisin, että olen kolmen päivän aikana auttanut rajan yli 700-800 henkilöä.

Isänmaallista toimintaa

Dagens Nyheter haastatteli myös paikallista joenrannan asukasta, joka on rahdannut pienellä veneellään väkeä Kreikan puolelle.

– En ota maksua, haluan vain auttaa ihmisiä hädässä, sanoo Osman Balik. Hän tosin lopetti kuljetukset, kun kreikkalaiset rajasotilaat ampuivat varoituslaukauksia.

Turkin televisiokanavilla on haastateltu nimen ja kasvojen kera ihmissalakuljettajia, jotka auttavat maksua vastaan pakolaisia ja laittomia maahanmuuttajia hengenvaaralliselle matkalle Kreikan saarille. Hädänalaisten hyväksikäytöstä on yllättäen ja ilmoittamatta tullut isänmaallista toimintaa. Vielä viime viikolla kyseessä oli rikos.

SUOMEN UUTISET