Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri painotti MTV:n uutisaamussa, että Suomen pitää keskittyä pitämään rajansa kiinni Kreikan ja Turkin rajalla odottavilta siirtolaisilta. Vihreiden kansanedustaja Saara Hörkkö sen sijaan toivoi, ettei Euroopassa aloiteta sisärajatarkastuksia.

Turkin luoteisosassa sijaitsevaan Edirnen maakuntaan on saapunut turkkilaisten mukaan jopa yli 120 000 laitonta maahantulijaa. Siirtolaiset ovat matkalla Kreikkaan, Bulgariaan ja syvemmälle Eurooppaan. Paikalla olevien tiedotusvälineiden mukaan moni mielii Saksaan ja Pohjoismaihin.

Tilanne Turkin ja Kreikan rajalla karkasi käsistä, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti viime viikolla, ettei se aio estää maassa olevien miljoonien siirtolaisten pääsyä Eurooppaan.

Pikakäännytykset käyttöön

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mielestä Suomi voi antaa apua Kreikan ja Turkin välisen rajan valvontaan Frontexin kautta, mutta Eurooppaan ei tule päästää yhtään tulijaa.

– Apua pitäisi antaa niin, että rajalta ei tulla yli. Jos sieltä tulee ihmisiä, pitää huolehtia, että muuttovirta ei valu Euroopan läpi Ruotsin kautta Suomeen, Meri totesi.

Meren mukaan rajatarkastuksia pitää tehdä myös Suomen ja Ruotsin rajalla.

– On tehtävä pikakäännytyksiä, jos tulija on turvallisesta maasta. Jos ihmisiä ei pystytä käännyttämään siihen maahan, mistä he ovat tulleet, otetaan heidät säilöön ja palautetaan kotimaahansa.

Suomessa tuhansia laittomasti maassa olevia

Meri sanoo, että tulijat ovat liikkeellä paremman elintason perässä, koska Turkki on lähtökohtaisesti turvallinen maa. Hän ei halua nähdä uusintaa vuodesta 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

– Meillä on vieläkin tuhansia laittomia maassa olevia tämän prosessin jälkeisessä tilanteessa, Meri sanoi ja totesi, ettei ole kuullut hallitukselta yhtään konkreettista esitystä Suomen vetovoimatekijöiden vähentämiseksi.

Sen sijaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on puhunut laadukkaamman turvapaikkapolitiikan puolesta.

– Nyt pitäisi keskittyä siihen, että ei oteta ketään vastaan, Meri huomautti.

Vihreät huolissaan tulijoiden oikeuksista

Meren kanssa uutisaamussa ollut vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kehui vuoden 2015 viranomais- ja kansalaistoimintaan ja moitti aikaisemman hallituksen linjaa ainoastaan turvapaikkajärjestelmän heikentämisestä.

– Prosessit ovat venyneet aivan kohtuuttoman pitkiksi, sillä ihmiset odottavat edelleen päätöksiä. Näitä asioita korjataan nyt ja myös se on tärkeää valmistautumista tilanteeseen.

Hyrkkö myös toivoi, ettei Euroopassa otettaisi käyttöön sisärajatarkastuksia.

– Tiukoissa paikoissa punnitaan eurooppalaiset ja suomalaiset perusarvot. Punnitaan myös se, miten sitoutuneita olemme perusihmisoikeuksiin. Esimerkiksi oikeus hakea turvapaikkaa on perusoikeus, josta on pidettävä kiinni, Hyrkkö painotti.

SUOMEN UUTISET