Vasemmisto ei ole koronakriisin keskelläkään unohtanut laittomasti maassa olevia, vaan vaatii heille rahallista tukea ja maassa olon laillistamista. Saksassa oleskelee arviolta 200 000 – 600 000 ”paperitonta” ulkomaalaista.

Vasemmistopuolueen kansanedustajien liittokansleri Angela Merkelille (CDU) ja sisäministeri Horst Seehoferille (CSU) lähettämässä kirjeessä vaaditaan erityistukea Saksassa oleskeleville ”paperittomille”, kertoo Tagesspiegel-lehti.

Käteistä rahaa laittomasti maassa oleville

Kirjeen allekirjoittaneet 27 vasemmiston kansanedustajaa vaativat, että jokaiselle laittomasti Saksassa oleskelevalle on maksettava 1 500 euron korona-avustus. Kukaan ei tiedä Saksassa laittomasti oleskelevien tarkkaa määrää, mutta jos arvioidaan heitä olevan puoli miljoonaa, tämän 1 500 euron kerta-avustuksen kokonaishinnaksi tulisi 750 miljoonaa euroa.

Lisäksi kaikki käännytykset ja karkotukset on lopetettava ja ”paperittomille” on myönnettävä oleskelulupa Saksaan. Näiden toimenpiteiden lisäksi myös lakia on muutettava siten, että laittomasti maassa olevan piilottelu ei enää olisi rikos.

Pimeä työvoima on joutunut työttömäksi

Vasemmistolaiset ovat huolissaan siitä, että koronapandemian aiheuttamat yritysten sulkemiset ovat vaikuttaneet erityisen raskaasti laittomasti maassa oleviin, jotka ovat työskennelleet pimeästi esimerkiksi ravintola- ja majoitusalalla tai rakennustyömailla. Nyt kun pimeät työt ovat loppuneet, heillä ei ole enää tuloja.

Laittomasti maassa olevat eivät välttämättä uskalla käyttää terveydenhuollon palveluja. Punavihreiden hallitsemassa Berliinissä on kuitenkin ryhdytty edelläkävijöiksi tässäkin asiassa myöntämällä ”paperittomille” oikeus saada ilmaiseksi hoitoa omalääkäriltään.

SUOMEN UUTISET