Berliinissä vappuna mielenosoitusta seuraamassa ollut television ajankohtaisohjelman kameraryhmä joutui vasemmistoradikaalien hyökkäyksen kohteeksi. Useat kuvausryhmän jäsenet loukkaantuivat hyökkäyksessä. Osa hyökkääjistä saatiin kiinni, mutta tuomari on jo päästänyt heidät vapaalle jalalle.

Bild-lehti on saanut haltuunsa valvontakameran videon (maksumuuri), joka näyttää, miten mustiin pukeutuneet ja naamioituneet henkilöt hyökkäsivät vappuna Saksan yleisradion kakkostelevision ZDF:n kameraryhmän kimppuun. Vaikka kuvausryhmällä oli omat turvamiehet mukana, viisi ryhmän jäsentä sai osin vakaviakin vammoja pahoinpitelyssä.

Naamioituneita hyökkääjiä oli 15-20. Kuusi heistä saatiin kiinni. Kiinni otettujen joukossa oli sekä miehiä että naisia, ja poliisin mukaan heillä on yhteyksiä vasemmistolaisiin piireihin. Poliisin pidättämät hyökkääjät on jo päästetty vapaalle jalalle, sillä vangitsemisoikeudenkäyntiä johtaneen tuomarin mielestä edellytyksiä epäiltyjen vangitsemiselle ei ollut.

”Raukkamaista ja brutaalia”

ZDF:n ajankohtaisohjelman kuvausryhmä oli seuraamassa koronarajoitusten vastaista mielenosoitusta vappupäivänä. Kuvausryhmän kimppuun käytiin heidän jo lähdettyään mielenosoituspaikalta. Kuvausryhmän mukana ollut marokkolaistaustainen koomikko Abdelkarim Zemhoute kertoo Tagesspiegel-lehdelle, että hyökkäys oli selvästi etukäteen suunniteltu ja kohdistettu nimenomaan kuvausryhmään.

Berliiniläiskoomikko Zemhoute kuvailee hyökkäystä ”raukkamaiseksi, brutaaliksi ja antisosiaaliseksi”. Hänestä tuntui, kuin hän olisi yhtäkkiä joutunut sotaelokuvan keskelle.

– Joukko vihaisia ihmisiä hakkaa muita tajuttomiksi. Maassa oleviakin pahoinpideltiin. En ole ikinä nähnyt mitään niin raukkamaista ja raakaa, Abdelkarim Zemhoute kertoo.

Saksassa iso uutinen – ei ole vielä ehtinyt Suomeen

Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö kertoo Facebook-seinällään, että tapaus on herättänyt Saksassa paljon huomiota.

– Vaikka tekijät ovat vasemmistolaisia, niin tapaus on saanut Saksan mediassa paljon huomiota. Saksalaiset journalistiliitot pitävät sitä iskuna lehdistönvapautta vastaan. Poliittisia tekoja tutkiva poliisiosasto tutkii tapausta.

– Mitenkähän tapaus on uutisoitu suomalaisessa mediassa? Rönkkö ihmettelee.

SUOMEN UUTISET