Millaista viestiä Suomen hallituksen ministerit juuri nyt, poikkeusoloissa, haluavat välittää ja miten kansalaisia rohkaistaan kriisin keskellä? Vastausta voi etsiä vaikka hallituspuolue vihreiden Twitter-tililtä sekä vihreiden ministerien ja muiden vihreiden poliitikkojen sosiaalisen median kanavista.

Valtioneuvosto eli hallitus on Suomen korkein toimeenpanovaltaa käyttävä toimielin. Valtioneuvoston jäseniä ovat ministerit, jotka tasavallan presidentti nimittää tehtäväänsä.

Suomen hallitus otti tällä viikolla käyttöön valmiuslain – ensimmäistä kertaa sitten viime sotien jälkeen. Suomi on myös siirtynyt koronaviruksen vuoksi poikkeusoloihin ja sulkenut rajansa. Poikkeusolot tarkoittavat useita rajoituksia perusoikeuksiin ja toimivallan siirtoa viranomaisille. Kansalaisten keskuudessa on ymmärrettävästi nyt myös epävarmuutta tulevaisuudesta ja kriisin pitkittymisestä.

Sisäministeri huolissaan rasismista

Millaista viestiä Suomen hallituksen ministerit juuri nyt, poikkeusoloissa, haluavat välittää kansalaisille ja miten ihmisiä rohkaistaan kriisin keskellä? Vastausta voi etsiä vaikka hallituspuolue vihreiden Twitter-tililtä sekä vihreiden ministerien ja muiden vihreiden poliitikkojen omista sosiaalisen median kanavista.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen ajatukset ovat tiukasti kiinnittyneet ilmastopolitiikkaan, joka on ottanut harppauksia Mikkosta miellyttävään suuntaan.

– Ilmastonmuutoksen torjunta etenee! Tänään hallituksessa päätimme investointituesta nopeille kivihiilestä luopujille. Tärkeää että etusija annettiin uusille, polttoon perustumattomille energiaratkaisuille, kuten hukkalämpöjen ja maalämmön hyödyntämiselle, Mikkonen kirjoitti torstaina Twitterissä.

Vihreiden omalla Twitter-tilillä julkaistiin lauantaina kuva sisäministeri Maria Ohisalosta. Kuvan yhteydessä on teksti ”yhdessä voimme voittaa pelon”, joka viittaa Punaisen Ristin äskettäin aloittamaan rasisminvastaiseen viikkoon. Julkaisun aihetunnisteiksi on lisätty #antirasismi sekä #eirasismille.

Natsit kukistettiin jo 1940-luvulla

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari on aloittanut oman taistelunsa natseja vastaan. Vihreiden Twitterissä julkaistiin eilen lauantaina kuva Karista yhdistettynä lauseisiin ”Ei natseja Suomeen” sekä ”Ei natseja mihinkään”. Karin ulostulo natsiaiheen kanssa herättää luonnollisesti hämmennystä koronakriisin aikana.

Monet kirjoittajat kritisoivat kansanedustajan natsiavautumista.

– Jotenkin ajattelin, että vihreiden puoluetoimistolla oltaisiin sen verran fiksuja, että jätettäisiin tällaiset polarisoivat viestit ja kuunatseilut puolueen jäsenten omaksi asiaksi. Ilmeisesti kuitenkin natsien näkeminen kaikkialla on osa vihreiden virallista linjaa, eräs kirjoittaja toteaa.

Karille myös huomautetaan ettei natsien vastustaminen ole enää ajankohtainen teema Suomessa vuonna 2020.

– Emma Kari ei vissiin tiennyt, että natsit kukistettiin jo 40-luvulla. Tämä on vähän kuin sanoisi, että ”ei lohikäärmeitä Suomeen, ei lohikäärmeitä minnekään”, Karille huomautetaan.

Koronan vai rasismin vastainen päivä?

Myös sisäministeri Ohisaloa läksytetään siitä, että rasisminvastustus on nostettu asialistalle juuri nyt.

– Eikö teillä oikeasti ole mitään muuta sanottavaa sotienjälkeisen ajan ehkä suurimmasta vastoinkäymisestä, mitä Suomi on kohdannut? Korona ei ole rasistinen. Se tappaa kaikki, tasapuolisesti, Ohisalolle vastataan.

Ministeriä myös kehotetaan panemaan asiat tärkeysjärjestykseen.

– Kannattaa aloittaa pelkojen voittaminen hylkäämällä kaikkien kuviteltujen uhkien pelko ja keskittyä torjumaan oikeita uhkia.

– Koronan vastainen päivä nyt on, ja monta päivää tästä eteenpäinkin. Ensimmäinen kuolonuhri Suomessa, korkea aika laittaa asiat tärkeysjärjestykseen!

Tapansa mukaan Ohisalo ei vastaa hänelle kohdistettuun kritiikkiin sanallakaan.

Vasemmisto huolissaan seksityöntekijöistä

Toisella hallituspuolueella, vasemmistoliitolla, on omat huolenaiheensa.

– Seksikauppa on lähes loppunut Suomesta. Korona teki viikossa sen, mitä kirkko ja valtio yrittivät vuosisadan. Seksityössä on paljon ihmisiä, joilla ei syystä tai toisesta ole pääsyä sosiaaliturvaan. Joidenkin tilanne on hyvin vaikea, eikä ruokajakelujen alasajo ainakaan auta, kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa.

Kansalaisten voitava luottaa päättäjiin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Leena Meri ovat tällä viikolla korostaneet päättäjien tekojen ja puheiden merkitystä yhteishengen luomisessa kriisin aikana.

– Keskeistä on, että kansalaiset voivat luottaa päättäjien kaikissa teoissaan puolustavan juuri heidän etuaan ja kaikkien osallistuvan talkoisiin yhteisen kotimaan hyväksi, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.

– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET