Suureen suosioon noussut, poliittinen satiiriblogi Päivän Byrokraatti on ilmoittanut lopettavansa. Syyksi lopettamiseen blogin pitäjä kertoo vihervasemmiston netti- ja puhelinhäiriköinnin ja uhkailun. Tunnetut vihervasemmistolaiset somehahmot ovat riemuissaan lopettamisilmoituksesta.

Vuodesta 2013 lähtien Facebookissa ja vuodesta 2015 erillisenä blogina toiminut Päivän Byrokraatti saavutti nopeasti suuren suosion. PB:n Twitter-tilillä on tällä hetkellä yli 13 000 seuraajaa.

Blogi on jakanut huumoripitoista Päivän Byrokraatti -palkintoa ”valtiojohtoisuutta ja holhousta edistäville älyttömyyksille”. Omien sanojensa mukaan Päivän Byrokraatti ”edustaa aatesuuntana klassista liberalismia ja rakentaa juttunsa yksilönvapauksien, sananvapauden, tasa-arvon ja vapaan markkinatalousyhteiskunnan puolustamiselle”.

Tuorein Päivän Byrokraatti -palkinnon saaja on valtioneuvosto, jonka ”projekti suomalaisten henkilötunnusten muuttamiseksi on mahdollisimman hankala ja kallis ratkaisu ongelmaan, jota ei oikeastaan ole edes olemassa.” Palkinnon perustelut kuvastavat hyvin PB-blogin tyyliä, josta kaikki eivät pidä.

– Ensi tuntumalta voi tuntua erikoiselta, että muutettaisiin tunnus, joka on osa ihmisten identiteettiä ja jonka jokainen muistaa osaltaan ulkoa, mutta tietyn ideologian kautta asiaa lähestyttäessä on nähtävissä nykyisen tunnuksen puutteina, että siitä ilmenee tarpeettomasti henkilön syntymäaika ja sukupuoli.

Suosio sai Hesarin kiinnostumaan blogin pitäjistä

PB-blogin takana on joukko kirjoittajia, mutta kyseessä ei silti ole täysin anonyymi sivusto. Vuonna 2016 Päivän Byrokraatin vastaavaksi päätoimittajaksi nimettiin yrittäjä Juha Ketola. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Startup Refugees -hankkeensa arvostelusta loukkaantunut Riku Rantala julisti Helsingin Sanomien kolumnissaan Päivän Byrokraatin vihapuheeksi ja valeuutissivustoksi.

Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja, Helsingin Sanomat otsikoi Rantalan kirjoituksen.

Hesari on ollut huolissaan PB-blogin suosion kasvusta sen jälkeenkin. Vuonna 2019 Helsingin Sanomien Nyt-liite kirjoitti ”tunnetusta satiirisivustosta, joka alkoi hassuttelevana netti-ilmiönä. Pian se kasvoi somessa yhtä isoksi kuin monet sanomalehdet. Sitten siinä alkoi näkyä päivä päivältä enemmän oikeistolaista politiikkaa.”

Lopettamispäätös vakaan harkinnan tuloksena

Nyt tilanne on siis se, että PB-blogin takana oleva työryhmä on päättänyt lopettaa.

– Tämä onkin sitten ystävät hyvät toiseksi viimeinen PB-kirjoitus. Yksi on vielä valmisteilla, mutta sitten hanskat tiskiin. Vihervasemmiston nettikiusaamista, puhelinhäiriköintiä, uhkailua ja öyhötystä ei enää jaksa. Olemme yrittäneet puhua asiallisen debatin puolesta, turhaan, kirjoittaa Päivän Byrokraatti Twitter-tilillään.

– Keskustelu Twitterissä on sen tasoista, että kysymys kuuluu, kannattaako täällä edes kenenkään olla? Erimielisten haukkumista, alatyylisyyttä ja törkeitä loukkauksia – ihan tunnettujen ja nimekkäiden ihmisten toimesta. Keskustelun tason kohottaminen ei näytä kummemmin etenevän.

– Vastaus on, että ei kannata, kirjoittaa Päivän Byrokraatti aiemmassa pohdinnassaan.

Vihervasemmisto riemuitsee

Monet tunnetut vihervasemmistolaiset somehahmot ovat ilmaisseet ilonsa kuultuaan PB-blogin lopettavan. Esimerkiksi vasemmistoliiton entinen Länsi-Suomen toiminnanjohtaja Misha Dellinger vuodattaa suorastaan ilon kyyneleitä twiitissään.

https://twitter.com/MiskaDellinger/status/1252699100811755532

Dellingerillä onkin erityistä aihetta iloon, sillä hänen Päivän Byrokraattiin kohdistamansa vihaviestit Twitterissä johtivat siihen, että Dellingerin somekirjoittelua ryhdyttiin tutkimaan laajemminkin. Tämän seurauksena Misha Dellinger joutui eroamaan tehtävästään vasemmistoliitossa. Suomen Uutiset on kertonut tästä helmikuisesta tapauksesta aiemmissa jutuissaan: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan tili yllyttää tappamaan, puoluesihteeri lakaisee asian maton alle ja Li Andersson väittää ettei tiennyt Dellingerin tappamistwiiteistä, mutta se tuskin pitää paikkaansa.

Dellingerin vihaviestejä koskevassa kirjoituksessaan Päivän Byrokraatti epäili, että ”kyseessä on ongelma, joka ei rajoitu vasemmistoliitossa yhteen Dellingeriin, vaan kyseessä on laajempi, poliittiseen väkivaltaan hyväksyvästi suhtautuva asennevamma, joka ulottuu aina puolueen ylimpään johtoon asti.”

Nyt, paria kuukautta myöhemmin tilanne on se, että Päivän Byrokraatti ilmoittaa lopettavansa kirjoittamisen kokonaan vihervasemmiston harjoittaman nettikiusaamisen, puhelinhäiriköinnin ja uhkailun takia.

SUOMEN UUTISET