

AfD-johtaja Björn Höcke Spiegel-lehden kannessa. / SPIEGEL
Tapaus Thüringenista valtava kohu Saksassa – liberaali Spiegel-lehti maalailee inhokistaan demonia
Thüringenin tapaus on herättänyt valtavaa kiihkoa Saksassa. Liberaali der Spiegel -lehti käsittelee asiaa noin 20 sivun pituisessa jutussaan. Peräti 20 toimittajaa on ollut laatimassa kirjoitusta. Lehden pääkirjoitus on erittäin jyrkkä kannanotto Thüringenin pääministerin vaalista. Lehti tuomitsee täysin yhteistyön AfD:n kanssa. Kuvan otsake Der Dämokrat tulee sanasta der Dämon joka tarkoittaa demonia ja pahaa henkeä. Spiegelin juttu näkee tapauksessa yhtäläisyyksiä Hitlerin valtaannousussa.
Taustaa: Thüringen on Saksan pienimpiä osavaltioita. Se sijaitsee Hessen osavaltion vieressä entisen Itä-Saksan alueella. Siellä pidettiin vaalit viime syksynä, mutta osavaltion hallitusta ei ole saatu muodostettua eikä pääministeriä valittua. Vallassa ollut vihervasemmistolainen koalitio menetti enemmistön. Pääministerinä oli die Linke-puolueen Bodo Ramelow. Kolmannella äänestyksellä uudesta pääministeristä paikallisen CDU:n ja vapaiden demokraattien FDP:n johtajat keksivät ovelan suunnitelman. He hankkivat salaa vaihtoehto-Saksalle puolueen AfD:n tuen. Pääministeriksi valittiin tiukassa äänestyksessä libaraalien Thomas Kemmerich. Tästä nousi valtava kohu ja liittokansleri Angela Merkel tuomitsi täysin yhteistyön AfD:n kanssa. Samoin teki CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer eli AKK. AKK joutui pari päivää myöhemmin eroamaan CDU:n puheenjohtajuudesta ja ilmoitti ettei pyri liittokansleriksi. CDU valinnee keväällä uuden puheenjohtajan, joka yleensä on ollut myös liittokansleriehdokas. Suuren hallituskoalition kyky harjoittaa politiikkaa heikkenee olennaisesti. Lisäksi Saksasta tulee 1.7 lukien EU:n puheenjohtajamaa. Liittopäivävaalit ovat syyskuussa 2021.
Vanhat valtapuolueet ja media kauhuissaan
Thüringenin tapaus on der Spiegelin mukaan vaarantanut Saksan demokratian, ja se on aiheuttanut pysyvää vahinkoa CDU:lle ja FDP:lle. Lehden silmätikkuna on erityisesti AfD:n Thüringenin johtaja Björn Höcke, jota lehti pitää jyrkkänä äärioikeistolaisena ja fasismin ihailijana.
Myös useissa muissa lehdissä on tuomittu Thüringenin tapaus. Saksassa ajetaan nyt aiempaa tiukemmin AfD:n eristämistä ja pyritään estämään sen nousu osavaltioiden johtoon. Tätä ajojahtia suorittavat puolueiden keskusjohdot. Osavaltiotasolla on ollut viritteillä yhteistyötä AfD:n kanssa, mutta keskusjohdot tuomitsevat senkin. AfD sai Thüringenin vaaleissa 24 prosenttia äänistä ja oli toiseksi suurin Linken jälkeen.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Äänestäjien tahto mitätöitiin Thüringenissa – Toimittaja Pertti Rönkkö: Saksalaiset miettivät, onko vaalien järjestämisessä enää mitään järkeä

CDU:n sekoilu Saksassa vain yltyy: Puheenjohtajalla tukalat oltavat – uudet vaalit tulossa Thüringeniin kannatuksen romahduttua

Saksan demareiden järjetön ehdotus: AfD:n maapäiväedustajien vaikutusvalta pois Nordrhein-Westfalenissa

Saksi-Anhaltin CDU valmis yhteistyöhön AfD:n kanssa – puoluejohto tyrmistynyt

Saksa takalukossa – kristillisdemokraattien puheenjohtajavalinta johtaa sotkuun

Suosittu Päivän Byrokraatti -blogi lopettaa – syynä vihervasemmiston vaino
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää