Thüringenin tapaus on herättänyt valtavaa kiihkoa Saksassa. Liberaali der Spiegel -lehti käsittelee asiaa noin 20 sivun pituisessa jutussaan. Peräti 20 toimittajaa on ollut laatimassa kirjoitusta. Lehden pääkirjoitus on erittäin jyrkkä kannanotto Thüringenin pääministerin vaalista. Lehti tuomitsee täysin yhteistyön AfD:n kanssa. Kuvan otsake Der Dämokrat tulee sanasta der Dämon joka tarkoittaa demonia ja pahaa henkeä. Spiegelin juttu näkee tapauksessa yhtäläisyyksiä Hitlerin valtaannousussa.

Taustaa: Thüringen on Saksan pienimpiä osavaltioita. Se sijaitsee Hessen osavaltion vieressä entisen Itä-Saksan alueella. Siellä pidettiin vaalit viime syksynä, mutta osavaltion hallitusta ei ole saatu muodostettua eikä pääministeriä valittua. Vallassa ollut vihervasemmistolainen koalitio menetti enemmistön. Pääministerinä oli die Linke-puolueen Bodo Ramelow. Kolmannella äänestyksellä uudesta pääministeristä paikallisen CDU:n ja vapaiden demokraattien FDP:n johtajat keksivät ovelan suunnitelman. He hankkivat salaa vaihtoehto-Saksalle puolueen AfD:n tuen. Pääministeriksi valittiin tiukassa äänestyksessä libaraalien Thomas Kemmerich. Tästä nousi valtava kohu ja liittokansleri Angela Merkel tuomitsi täysin yhteistyön AfD:n kanssa. Samoin teki CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer eli AKK. AKK joutui pari päivää myöhemmin eroamaan CDU:n puheenjohtajuudesta ja ilmoitti ettei pyri liittokansleriksi. CDU valinnee keväällä uuden puheenjohtajan, joka yleensä on ollut myös liittokansleriehdokas. Suuren hallituskoalition kyky harjoittaa politiikkaa heikkenee olennaisesti. Lisäksi Saksasta tulee 1.7 lukien EU:n puheenjohtajamaa. Liittopäivävaalit ovat syyskuussa 2021.

Vanhat valtapuolueet ja media kauhuissaan

Thüringenin tapaus on der Spiegelin mukaan vaarantanut Saksan demokratian, ja se on aiheuttanut pysyvää vahinkoa CDU:lle ja FDP:lle. Lehden silmätikkuna on erityisesti AfD:n Thüringenin johtaja Björn Höcke, jota lehti pitää jyrkkänä äärioikeistolaisena ja fasismin ihailijana.

Myös useissa muissa lehdissä on tuomittu Thüringenin tapaus. Saksassa ajetaan nyt aiempaa tiukemmin AfD:n eristämistä ja pyritään estämään sen nousu osavaltioiden johtoon. Tätä ajojahtia suorittavat puolueiden keskusjohdot. Osavaltiotasolla on ollut viritteillä yhteistyötä AfD:n kanssa, mutta keskusjohdot tuomitsevat senkin. AfD sai Thüringenin vaaleissa 24 prosenttia äänistä ja oli toiseksi suurin Linken jälkeen.

SUOMEN UUTISET