Saksan väkirikkaimman osavaltion sosiaalidemokraatit (SPD) halusivat torpata kaikki vaihtoehtopuolue AfD:n edustajien merkitykselliset äänet. Osavaltion pääministeriä ei tulisi valita, mikäli valinta riippuisi AfD:n äänistä. Sama rajaus koskisi myös jokaista lakialoitetta: jos niiden läpimenoon tarvitaan AfD:n ääniä, lakia ei hyväksyttäisi. Päätön ehdotus ei edennyt alkua pidemmälle. Aiheesta uutisoi Welt.

Nordrhein-Westfalenin maapäivien presidentti torppasi SPD:n ehdotuksen. Ehdotus sisälsi perinpohjaisia laillisuusongelmia.

Lakiesityksiä vaikea perua

Politiikan tutkija Stefan Marschall kertoi, että pääministerin valinta suoritetaan suljetulla lippuäänestyksellä, joten sieltä olisi käytännössäkin mahdotonta poimia syrjään AfD:n edustajien äänet. Lakiesityksiä ei voi myöskään perua heppoisin perustein enää niiden mentyä läpi ratkaisevassa äänestyksessä.

Käytännössä lakiesitykset voidaan vetää takaisin valiokuntakäsittelyn aikana, jos niiden huomataan saavan kannatusta AfD:ltä.

Tällä haavaa SPD:n ehdotus on myös siitä syystä järjetön, että maapäivien hallituspuolueilla CDU:lla ja FDP:llä on ehdoton enemmistö.

SPD:n ehdotuksen pontimena toimi Thüringenin osavaltion pääministerivalinta. Ehdotuksen nimessä muistutettiin, ettei vastaava tilanne toistuisi Nordrhein-Westfalenissa. Ja että ”demokraattien” tulisi ottaa etäisyyttä AfD:n edustajista.

Henri Alakylä