Saksan kristillisdemokraatit ovat hankalan kysymyksen edessä. Puolueen tiukka linjaus olla tekemättä yhteistyötä vasemman laidan Linken ja oikeistolaidan AfD:n kanssa herättää kritiikkiä eritoten itäisissä osavaltioissa. Saksi-Anhaltissa CDU olisi valmis vähemmistöhallituksen muodostamiseen AfD:n tuen avulla, saksalaislehti FAZ uutisoi.

Osavaltion maapäiväryhmän varajohtaja Lars-Jörn Zimmer ihmettelee puoluejohdon tiukkaa linjaa.

– En vain voi olla välittämättä 25 prosenttia äänestäjistä ja kertoa heille, etten aio keskustella edustajienne kanssa, hän sanoi.

Puoluejohdon ote lipsuu

CDU:n puoluejohto ei ole pystynyt ylläpitämään linjaansa olla tekemättä yhteistyötä laitapuolueiden kanssa. Thüringenin osavaltiossa CDU, liberaalidemokraattien FDP ja AfD äänestivät yhdessä suljetussa lippuäänestyksessä osavaltion pääministeriksi FDP:n varsin tuntemattoman ehdokkaan syrjäyttäen vasemmistopuolueen ehdokkaan Bodo Ramelowin.

Ramelow on suosittu poliitikko ja häntä arvostetaan yli puoluerajojen.

Thüringenin sotkun jälkeen CDU on ollut melkoisessa ryöpytyksessä. Liittovaltion hallitus oli kaatua, kun hallituksen apupuolue SPD oli kävelemässä ulos jos Thüringenin tuore FDP:n pääministeri ei eroa.

Poliittinen kenttä muuttunut

CDU:n yhteistyölinjaus merkitsee samalla sitä, ettei puolue voi saavuttaa minkäänlaista enemmistöä Thüringenissä. Poliittisen myrskyn vuoksi puolueen puheenjohtaja Anngret Kramp-Karrenbauer ilmoitti eroavansa puoluejohdosta. Puolueen uuden puheenjohtajan valinta voi venyä jopa joulukuulle asti.

AfD:n puheenjohtaja Alice Weidel on sanonut CDU:n suhtautumisen olevan typerä ja epädemokraattinen.

Saksan poliittinen kenttä on muuttunut vuosien saatossa. 1980-luvulla Saksassa oli vain kolme varteenotettavaa puoluetta. Linke, vihreiden ja AfD:n nousut vaikeuttavat neuvotteluja enemmistöhallitusten saavuttamiseksi. Jotkut arvelevat, että jonain päivänä CDU:n yhteistyölinjaus murenee.

Henri Alakylä