Thüringenin pääministerivaalin sotku on levinnyt jopa Saksan ulkopuolelle. Saksassa asuva toimittaja Pertti Rönkkö on seurannut vaalien jälkimainingeissa vellonutta nettikirjoittelua. Saksalaiset kysyvät demokratian perään.

Pertti Rönkkö kirjoittaa avauksensa Facebook-sivuillaan. Saksalaiset ovat ihmeissään, kun liittokansleri Angela Merkelin, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauerin ja monen muun huippupolitiikon suulla on vaadittu Thüringenin osavaltioon uusia maapäivävaaleja.

Uusia vaaleja ei tule, mikäli Thüringenin AfD:n ja CDU:n edustajat eivät niitä halua. Kramp-Karrenbauer on myöhemmin ilmeisesti oivaltanut, että uudet maapäivävaalit tietäisivät rajuja tappioita puolueelle sen tahriintuneen imagon vuoksi. CDU haluaa nyt vain ”mitätöidä” vaalituloksen – sormia napsauttamalla.

Lähes joka neljäs thüringeniläinen kuin ilmaa

Thüringenissä järjestettiin maapäivävaalit lokakuussa. Vaihtoehtopuolue AfD nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi 23,4 prosentin äänisiivullaan. Nämä saksalaiset äänestäjät halutaan rajata kokonaan yhteisen päätöksenteon ulkopuolelle. Heidän äänestämänsä edustajat eivät saisi ottaa mitään kantaa siihen, kuka osavaltiota johtaa.

Heitä käsitellään kuin ilmaa. Se on hyvin, hyvin kaukana yhdenvertaisuudesta. He ovat yhteiskunnan silmissä orjan asemassa.

Käsittämätöntä sekoilua

AfD:n äänestäjillä ei välttämättä ole huonoimmat oltavat. Liberaalidemokraattien (FDP) äänestäjiä mätkitään kenties vielä kovemmin. Osavaltion uunituore pääminiteri Thomas Kemmerich ilmoitti eroavansa vain 25 tuntia valintansa jälkeen. Häntä painostettiin rajusti. Hän sai monia uhkausviestejä.

Business Insiderin mukaan Kemmerich ja FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner miettivät alkuviikosta yhdessä askelmerkkejä. BI:n mukaan Lindner hyväksyi Kemmerichin pääministeriehdokkuuden silläkin uhalla, että se merkitsisi turvautumista AfD-edustajien ääniin.

Thüringenin kaaos iski lujaa CDU:n ja FDP:n puheenjohtajien maineeseen. Pikakyselyn mukaan 66 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, ettei Kramp-Karrenbauerilla ole johtajan kykyjä. Puolueen kannattajista 53 prosenttia yhtyy mielipiteeseen.

Kohu jätti myös tahran Lindnerin maineeseen. 43 prosenttia vastaajista uskoo hänellä olevan taitoja johtaa puoluetta. FDP:n kannattajien keskuudessa lukema kasvaa 57 prosenttiin.

Sotku levisi Eurooppaan

FDP:ssä mietitään jopa potkuja Kemmerichille, vaikka puolueen Thüringenin osasto seisoo tiukasti johtajansa tukena. Mistä moinen paine?

Financial Timesin mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronin myötävaikutuksella perustetussa europarlamenttiryhmä Renew Europessa on kasvanut painetta erottaa puolue koko ryhmästä.

Ei liene väärin sanoa, että kahden miljoonan asukkaan Thüringenistä lähti vyörymään niin iso sotku, että se on ylittänyt kaikki terveellä järjellä ajatellut mittasuhteet.

Guy Verhofstadt on Renew Europe -ryhmän europarlamentaarikko ja tunnettu EU-federalisti.

Henri Alakylä