Artikkeli kuva

Vasemmalla: Kadun kukka - Prostituutiosta vapauteen -kirjan kansi. Oikealla ohjelmajohtaja Ronja Salmi. Lehtikuva.

Ihmeellistä on feminismi – kirjamessujen ohjelmajohtajalle Ronja Salmelle kelpaa jihadismi, ei afrikkalaisen prostituoidun ja ihmiskaupan uhrin kärsimys

27.10.2019 |19:21

Jos vihervasemmisto syrjii, niin onko kyseessä silloin syrjintä?

Vuosi sitten syntyi melkoinen haloo, kun Helsingin kirjamessujen vastanimitetty ohjelmajohtaja Ronja Salmi esti inhokkiensa osallistumisen messuille. Pois jäivät piispojen tekemät kirjailijahaastattelut sekä vuoden kristillisen kirjan valintatilaisuus. Lisäksi pääsy estettiin kustannustoimittaja Timo Hännikäisen Kiuas-kustantamolta.

Seurakuntalainen-lehti kertoi viime vuonna, ettei ohjelmajohtaja suostunut myöntämään kirkolle lava-aikaa eikä myöskään halunnut keskustella asiasta.

Kristilliset kustantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Merja Pitkänen harmitteli päätöstä tuolloin. Hän piti selvänä, että kristillinen usko ja kirkko ovat erottamaton osa suomalaista kulttuuria.

Pysyvä kielto?

Vuoden kristillinen kirja valittiin tänään sunnuntaina. Tilaisuuden avannut Yrjö Rossi pahoitteli kauppakeskus Triplassa sijaitsevan seurakunnan tiloihin kokoontuneelle yleisölle sitä, ettei kirjamessuilta löytynyt heille tilaa.

Kristilliseksi kirjaksi valittiin Maarit Erosen Kadun kukka – Prostituutiosta vapauteen. Kirja on tositarina eteläafrikkalaisen ihmiskaupan uhrin kärsimyksestä, eheytymisestä ja uudesta alusta.

Tilaongelma on vain veruke

Messukeskuksen valtavan koon huomioiden on epätodennäköistä, että kielto johtuisi tilanpuutteesta.

Messuilta löytyi tilaa tänä vuonna Alvar Renqvist -palkinnon jaolle, aikakauslehti Kanavan tietokirjapalkintoehdokkaiden julkistamiselle, Minna Canth -palkinnon jakamiselle, Nuori Aleksis- ja Pikku-Finlandia-palkintojen jaolle, Tietokirjailijapalkintojen jaolle sekä Vuoden 2019 kirjastokunta -kilpailun palkintojen jaolle. Neljän messupäivän aikana lavoille kapusi 1100 erilaista esiintyjää.

On selvää, että ohjelmajohtaja Ronja Salmen linjaus ei johdu tilanpuutteesta vaan siitä, ettei hän halua kuulla evankelisluterilaisten kirkon jäsenten puhetta.

Toiminta on oppikirjanmukaista deplatformingia – siis julkisen puheen estämistä. Deplatforming on eräs niistä poliittisen aktivismin keinoista, joiden avulla yritetään estää ei-vasemmistolaisten toimijoiden puhe ja toiminta julkisessa tilassa.

Salmi toimii Ryöväri Oy:n toimitusjohtajana. Yritys ilmoittaa tekevänsä ainoastaan feminististä sisältöä.

Kirjamessut onkin pullollaan erilaista vasemmistolaista toimijaa ja kirjakustantamoa. Niukat tilat eivät selvästikään koskettaneet esimerkiksi kirjakauppa Rosebudia, joka paraatipaikalle rakennetulla valtavalla osastollaan tuputtaa sakean ideologista sisältöään lähes joka niteessä.

Suuressa maailmassa kirjamessujen vieraita ei ole tapana valikoida.

Suomalainen älymystö, jonka olettaisi suhtautuvan nihkeästi sensuuriin ja syrjintään, on ollut asiasta vaiti.

Väristystehtäviä

Evankelisluterilaisen kirkon syrjintä ei ole aivan kaikenkattavaa. Kirkolle oli herunut lapsille kohdistetulta osaltolta tila, missä messuvieraat saivat askarrella erilaisia väritys- ja puuhatehtäviä sekä jutella kirkon työntekijöiden kanssa.

Pääministerin esiintymislavan vieressä päivysti puolestaan Ahmadiyya-muslimiyhteisön Suomen-osasto. Liike kannustaa kirjalliseen jihadismiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan

12.09.2024 |20:07

Uusimmat