

LEHTIKUVA
Feministipoliitikon perustamaa Silakkaliikettä yritetään brändätä humanismin, ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden kylkeen – keskittyy lähinnä mätkimään perussuomalaisia somessa
Viime vuoden lopussa Facebookissa alkunsa saanut poliittinen someilmiö Silakkaliike on saanut laajaa huomiota eri kanavissa, vaikka monille on edelleen epäselvää, mihin liike on pyrkimässä. Silakoiden verkkosivulla kerrotaan, että silakkaliike toimii jakamattoman ihmisarvon, tieteen, luonnon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta. Silakoiden väitetään myös olevan puoluepoliittisesti sitoutumaton ja vastustavan syrjintää, fasismia, rasismia ja ilmastodenialismia.
Silakkaliikkeellä on useita sosiaalisen median kanavia. Silakkaliike-nimisessä Facebook-ryhmässä on jo 28 000 jäsentä. Tosin äskettäin on perustettu myös ”Silakkaliike ja kusetuksen sivumaku” -niminen foorumi, silakkaliikkeestä poistuneille henkilöille.
Silakkaliikettä onkin moitittu siitä, että lähes mikä tahansa vastustaminen tai kyseenalaistaminen voi johtaa silakkaryhmästä erottamiseen. Tämän sai äskettäin kokea muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, joka erotettiin silakoiden ryhmästä sen jälkeen, kun Romakkaniemi oli todennut, että fasistisia piirteitä esiintyy sitä enemmän, mitä kauemmas mennään maltillisesta, liberaalista keskustasta ja ettei silmiä saa ummistaa myöskään vasemmistolaisiksi leimatuilta, fasistisia piirteitä sisältäviltä liikkeiltä.
Perustaja inhoaa perussuomalaisia
Silakkaliikkeen esikuvana pidetään Italiassa toimivaa Sardiiniliikettä, joka vastustaa Matteo Salvinin La Lega -puoluetta. Yksi liikkeen perustajista, tekoäly-yrittäjä Katriina Valli kertoi joulukuun lopussa Helsingin Sanomille, että Silakkaliikkeen takana on ”parinkymmenen aktivistin joukko”.
Silakkaliikkeen perustajana pidetään Johannes Koskea, jonka julistuksenomaisesta blogitekstistä liikkeen kerrotaan saaneen alkunsa. Koski väittää liikkeen olevan rauhanomainen, ruohonjuuritason ryhmä.
Koski on ammatiltaan käyttöliittymäsuunnittelija. Hän oli myös feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokas viime keväänä. Kosken Twitter-tililtä selviää, että hän haluaa usein mätkiä perussuomalaisia omien käsityksiensä pohjalta.
– Kuvitellaanpa hetki, Suomessa syntyisi oma Sardiini-liike, joka toimisi vastavoimana nationalistiselle, populistiselle ja äärioikeistolaiselle politiikalle – eli erityisesti Halla-ahon PS:lle, Koski kirjoitti Twitterissa joulun aikaan.
Kosken mukaan myös Silakkaliikkeen pitäisi haastaa perussuomalainen politiikka.
Kosken puoluesidonnainen tausta sekä hänen someavauksensa eivät siis ainakaan tue käsitystä, että Silakkaliike olisi puoluepoliittisesti sitoutumaton. Päinvastoin: jää vaikutelma, että pyrkimys on ensisijaisesti mätkiä perussuomalaisia, joka on toiseksi suurin eduskuntapuolue ja gallup-kannatukseltaan Suomen ylivoimaisesti suosituin puolue.
Fasismi- ja rasismiväitteitä
Perussuomalaiset herättää kiihkeitä tunteita myös Silakoiden Facebook-ryhmässä, jossa monet kirjoittajat käyvät kovilla kierroksilla. Irrationaalinen pelko ja todellisuudesta loitollaan olevat väitelauseet toistuvat melkein jokaisessa postauksessa.
Silakkaryhmän kirjoittajien mielestä perussuomalaiset ovat yleensä joko fasisteja, rasisteja tai molempia, ja monet ovat löytävinään nykyajasta pelottavia yhtäläisyyksiä 1930-luvun tapahtumiin. Julkaisujen kommentoijat ja peukuttajat ovat jyrkästi samanmielisiä, eikä edes kaikkien älyttömimpiä väitteitä tohdita kyseenalaistaa.
Silakkaryhmässä on julkaistu myös useita pidempiä kirjoituksia, joissa pyritään eräänlaiseen yhteenkuuluvuuden ja ryhmähengen tunteen vahvistamiseen, jopa liioitellen ja hurmiohenkeä tavoitellen.
– Silakkaliike näyttää voimaantuvan omasta lukumäärästään ja moninaisuudestaan. Liike on jo ylittänyt yhden kynnyksen, eli saavuttanut niin suuren kriittisen massan, että media ei voi ohittaa tätä. Eikä haluakaan, eräs kirjoittaja väittää.
Mielenosoitus lässähti
Viime sunnuntaina Silakkaliike järjesti ensimmäisen kerran toimintaa sosiaalisen median ulkopuolella, kun ryhmän mielenosoitus kokoontui Helsingin Kansalaistorille. Paikalla olijoiden mukaan tilaisuuden tunnelma vaikutti lässähtäneeltä, eikä hyinen sade nostanut tunnelmaa. Osalla oli sentään mukanaan erilaisia kylttejä. Kaiken kaikkiaan mielenosoittajia nähtiin paikalla vain noin tuhat.
Yksi paikallaolijoista oli perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka kertoo tilaisuudesta omalla Facebook-sivullaan jakamassaan videossa.
– Silakkaliike on kertonut olevansa koko kansan liike, joka ei syrji ketään ja joka vastustaa rasismia. Huomasin kuitenkin täällä, että mukaan on tullut vähän erilaista porukkaa, ja tilaisuuden perusteella silakka-aktivismiin liittyy myös ilmastoagenda, Tynkkynen kertoo videolla.
Tynkkynen kertoo, että useat mielenosoittajat pyrkivät tilaisuudessa estämään Tynkkysen valokuvauksen tunkemalla sateenvarjoja kameran eteen.
– Kun yritin siirtyä paikasta toiseen, sateenvarjot seurasivat perässä.
Epämääräistä huutelua
Tynkkynen kertoo videolla myös, että eräät silakka-aktivistit ryhtyivät roiskimaan sateenvarjoihin kertynyttä vettä Tynkkysen päälle. Tynkkynen kiittelee, ettei hän ottanut tilaisuuteen mukaan kalliimpaa kuvauskalustoaan vaan ainoastaan kännykkäkameran.
– Mielenosoituksen jälkeen kaiken kaikkiaan minulle jäi se käsitys, että silakkaliike ei ole sitä, mitä se väittää olevansa. Yhdessä lavalta kuullussa puheenvuorossa väitettiin, että Eduskuntatalossa olisi yksi puolue, joka edistää rasismia. Hyvin selkeästi kävi ilmi, että silakkaliike toimii nimenomaan perussuomalaisia vastaan.
– Lavalta järjestäjän toimesta myös huudettiin: ”Tämä on meidän Suomi, ei teidän Suomi.” Sama toistui useita kertoja, Tynkkynen ihmettelee.
Korjaus 6.2.2020 klo 16:05 – Jutussa todettiin aikaisemmin virheellisesti: ”Kosken mukaan myös Silakkaliikkeessä on nimenomaan ’tärkeää olla erityisesti joka neljättä Suomen kansalaista vastaan’ ”. Kyseinen kohta on poistettu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aktivismi ilmastodenialismi fasismi Katriina Valli Johannes Koski Silakkaliike Some Rasismi Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Feministinen puolue näytti, kenen asialla se on – ei ainakaan kantasuomalaisten naisten

Ihmeellistä on feminismi – kirjamessujen ohjelmajohtajalle Ronja Salmelle kelpaa jihadismi, ei afrikkalaisen prostituoidun ja ihmiskaupan uhrin kärsimys

Tutkija Hankamäki: Greta Thunberg on ilmastosodan ihmiskilpi

Tutkimus: Vihervasemmisto hyväksyy natsiksi ja rasistiksi haukkumisen

Halla-aho: On aikoihin eletty, kun turvapaikkaturistien palautuksia vastustaneet ja poliisia sabotoineet vihervasemmistolaiset ovat loukkaantuneita virkavallan toimien kyseenalaistamisesta

Saksan vasemmistopuolueen käytöstavat: Uudelle pääministerille varatut onnittelukukat paiskattiin tämän jalkoihin ja marssittiin tuohtuneena ulos

Rantanen: Poliisin ei ole soveliasta osallistua mielenosoitukseen virkapuvussa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää