Keravalaisnainen ehti jo iloita uudesta työpaikastaan, joka olisi varma, kunhan palkkatuki järjestyisi. Mutta yllättäen hän saikin selvityspyynnön siitä, kuinka paljon hän on käyttänyt aikaa nettikirjoitteluun työttömyysaikana. Samalla työttömyyspäivärahan maksatus katkaistiin.

Parin vuoden työttömyyden jälkeen keravalainen Elina oli saanut järjestettyä itselleen työpaikan. Työn voisi aloittaa heti, kun TE-toimistolta tulisi myönteinen päätös palkkatuesta. Mutta tuen sijasta tulikin selvityspyyntö.

Selvityspyynnön syy on se, että Elina oli kertonut työllistymissuunnitelmassaan kirjoitelleensa ihan ilmaiseksi somessa, blogeissa ja uusmedioissa. Hän kertoi voivansa harkita freelancer-kirjoittajana toimimista. Toistaiseksi kirjoittamisesta ei kuitenkaan ollut tullut mitään palkkiota. TE-toimiston selvityspyynnössä pyydetään selvittämään ”millä aikavälillä olet kyseistä toimintaa tehnyt sekä paljonko tämä on työllistänyt sinua päivä-, viikko- ja kuukausitasolla.”

Työttömyyspäiväraha katkaistiin

Samalla tuli tieto, että Elinan työttömyyspäivärahan maksatus on katkaistu siihen asti, kunnes selvitys on käsitelty. Hän pelkää, että pahimmassa tapauksessa jo maksetut päivärahat menevät takaisinperintään ja työpaikka menee sivu suun.

– Ilmoitin, että leipäjonossa on mennyt enemmän aikaa, Elina kertoo Suomen Uutisille.

Hän pitää kohteluaan äärimmäisen epäreiluna.

– Isis-taistelijoiden Kela-korvaukset eivät lähde millään, mutta minulle paukahtaa karenssi netissä kirjoittamisesta.

Normaalia nettikirjoittelua

Elinan nettikirjoittelut ovat olleet pääasiassa aivan tavallista Facebook-kommentointia. Hän on pitänyt myös omaa blogiaan ja kirjoittanut jonkin verran juttuja kansalaismedioihin, mutta mitään palkkaa näistä ei ole maksettu. Kyseessä on siis normaali nettikirjoittelu, jollaista ihmiset muutenkin tekevät vapaa-ajallaan ja joka ei haittaa työnhakua millään tavalla.

Facebookiltakin on tullut bannia useita kertoja vuosien varrella, mutta työttömyyspäivärahan katkeaminen kirpaisee enemmän. Elina leikittelee ajatuksella, että pyytäisi Facebookilta todistuksen kaikista saamistaan 30 päivän banneista voidakseen todistaa Kelalle, ettei ainakaan silloin ole kirjoittanut Facebookiin mitään.

– Työttömän olisi varmaan parempi ryypätä aamusta iltaan, nukkua kaikki päivät ja velloa häpeässä ja itsesäälissä, mutta ei tehdä mitään mikä voidaan rinnastaa ”työksi”, Elina puuskahtaa masentuneena.

TE-toimisto vastaa

Suomen Uutiset otti yhteyttä TE-toimistoon selvittääkseen, mistä tässä oikein on kyse. Palvelupäällikkö Helena Stenroos kertoo, että ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta toteaa yleisellä tasolla, että tukipäätöksiä tehtäessä tarkastellaan myös sitä, voiko henkilö ottaa kokopäivätyön vastaan.

– Vaikka toiminnasta ei saisi palkkaa, henkilö voidaan katsoa ”omassa työssä työllistyneeksi”, mikäli toiminta vie niin paljon aikaa, että henkilö ei pystyisi ottamaan vastaan kokopäivätyötä, Stenroos selittää.

Esimerkiksi omaishoitaja voidaan katsoa ”omassa työssä työllistyneeksi”, mikäli hän on niin tiukasti sidottu omaishoitajana toimimiseen, ettei pystyisi ottamaan vastaan kokopäivätyötä.

Stenroosin neuvo on, että selvityspyynnön saajan kannattaa ilmoittaa oma näkemyksensä siitä, kuinka paljon aikaa hänen harjoittamansa toiminta vie. TE-toimisto harkitsee sen jälkeen, onko toiminta pää- vai sivutoimista. Palvelupäällikkö Stenroos ei halua ennustella harkinnan lopputulosta, koska kaikki tapaukset ratkaistaan tapauskohtaisesti.

SUOMEN UUTISET