

MATTI MATIKAINEN
Vallin: Facebook on saatava rikosoikeudelliseen vastuuseen sananvapauden rajoittamisesta
Kansanedustaja Veikko Vallin on jättänyt tutkintapyynnön poliisille. Vallin pyytää poliisia selvittämään, että onko Facebook syyllistynyt rikokseen estämällä Vallinin Facebook-päivitysten tekemisen tärkeimpänä vaaliaikana kahta viikkoa ennen vaalipäivää.
Veikko Vallinin saaman julkaisun eston pituus oli 30 vuorokautta ja se alkoi eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä eli 1.4.2019.
– Mielestäni tämä Facebookin perusteeton toimenpide häiritsi huomattavasti vaalikampanjaani ja se oli demokratian ja perustuslain vastaista ja selkeää vaalivaikuttamista. On demokratian kannalta äärimmäisen vakava asia rajoittaa julkista toimintaani tärkeimpänä kampanja-aikana. Estämällä mielivaltaisesti päivitysteni tekemisen Facebook syyllistyy mielivaltaiseen sensuuriin ja informaatiovaikuttamiseen, Vallin jyrähtää.
Viittasi tutkimukseen ulkomaalaisten tekemistä rikoksista
Vallin lainasi suoran sitaatin Suomen Uutisten jutusta, jossa kerrottiin Kriminaali- ja oikeuspoliittisen instituutin tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan tietyillä ulkomaalaisilla ryhmillä on yliedustus monissa eri rikostyypeissä Suomessa.
– Kyseessä on Krimon tieteellinen tutkimus. Suomessa käydään jatkuvaa keskustelua tiede- ja tutkimuslaitosten tutkimustuloksista. Estämällä toimintani Facebook syyllistyy sananvapauteni rajoittamisen lisäksi tieteen tutkimustuloksiin liittyvän tärkeän julkisen keskustelun estämiseen.
– Mikäli esitutkinta ei johda syyteharkintaan ja syytteen nostamiseen Facebookia vastaan, niin koko oikeusvaltion olemassaolo on kyseenalaistettu. Minusta on äärimmäisen tärkeää, että kansalaisille tehdään tämän tutkintapyynnön myötä selväksi, että saako vaalityötä tehdä demokraattisessa maassa vapaasti ilman pelkoa keskustelun estämisestä, vai hyväksyvätkö Suomen poliisi ja oikeuslaitos mielivaltaisen julkisen keskustelun rajoittamisen, Vallin linjaa.
Kantelu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen
Vallin sanoo ryhtyvänsä vielä kovempiin toimenpiteisiin, mikäli esitutkinta ei johda syyteharkintaan.
– Aion tehdä kantelun Facebookin toiminnasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mikäli en saa omassa kotimaassani oikeutta puhua vapaasti eduskuntavaaliehdokkaana. Tuskin koskaan Suomessa on demokratian perusoikeudet olleet näin kovalla koetuksella kuin nyt.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Krimo ulkomaalaiset rikokset Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Facebook Veikko Vallin Informaatiovaikuttaminen Sensuuri Tutkimus perussuomalaiset eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rasistiksi ja natsipelleksi nimittäminen oli rikos – käräjäoikeus tuomitsi Ylen faktantarkistajan sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta

Suomessa vieraileva brittiläinen islamkriitikko Tommy Robinson suljettiin ulos somesta – tähtää seuraavaksi UKIP-puolueen johtoon?

Purra moittii rajusti Facebookin kiihtyvää sensuuria: ”Olemme keskellä vakavaa vaaleihin ja kampanjaan vaikuttamista”

Antifa kiitti somessa saksalaispoliitikon pahoinpitelijöitä – Facebookin mielestä tämä ei loukannut yhteisönormeja

Facebook-vuodot paljastavat some-sensuurin olevan puolueellista ja mielivaltaista

Taviolta kirjallinen kysymys poliittisesta some-syrjinnästä: ”Sensuuri on vaaleihin vaikuttamista”

Nyt avautuu twitter-sensuroitu vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade: ”Ihmiset pelkäävät leimautua sananvapauden ja länsimaisen yhteiskuntamallin puolustajiksi”

Nettikirjoittelu vei työttömyyspäivärahan katkolle – Kela bannaa julmemmin kuin Facebook
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.