Kansanedustaja Veikko Vallin on jättänyt tutkintapyynnön poliisille. Vallin pyytää poliisia selvittämään, että onko Facebook syyllistynyt rikokseen estämällä Vallinin Facebook-päivitysten tekemisen tärkeimpänä vaaliaikana kahta viikkoa ennen vaalipäivää.

Veikko Vallinin saaman julkaisun eston pituus oli 30 vuorokautta ja se alkoi eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä eli 1.4.2019.

– Mielestäni tämä Facebookin perusteeton toimenpide häiritsi huomattavasti vaalikampanjaani ja se oli demokratian ja perustuslain vastaista ja selkeää vaalivaikuttamista. On demokratian kannalta äärimmäisen vakava asia rajoittaa julkista toimintaani tärkeimpänä kampanja-aikana. Estämällä mielivaltaisesti päivitysteni tekemisen Facebook syyllistyy mielivaltaiseen sensuuriin ja informaatiovaikuttamiseen, Vallin jyrähtää.

Viittasi tutkimukseen ulkomaalaisten tekemistä rikoksista

Vallin lainasi suoran sitaatin Suomen Uutisten jutusta, jossa kerrottiin Kriminaali- ja oikeuspoliittisen instituutin tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan tietyillä ulkomaalaisilla ryhmillä on yliedustus monissa eri rikostyypeissä Suomessa.

– Kyseessä on Krimon tieteellinen tutkimus. Suomessa käydään jatkuvaa keskustelua tiede- ja tutkimuslaitosten tutkimustuloksista. Estämällä toimintani Facebook syyllistyy sananvapauteni rajoittamisen lisäksi tieteen tutkimustuloksiin liittyvän tärkeän julkisen keskustelun estämiseen.

– Mikäli esitutkinta ei johda syyteharkintaan ja syytteen nostamiseen Facebookia vastaan, niin koko oikeusvaltion olemassaolo on kyseenalaistettu. Minusta on äärimmäisen tärkeää, että kansalaisille tehdään tämän tutkintapyynnön myötä selväksi, että saako vaalityötä tehdä demokraattisessa maassa vapaasti ilman pelkoa keskustelun estämisestä, vai hyväksyvätkö Suomen poliisi ja oikeuslaitos mielivaltaisen julkisen keskustelun rajoittamisen, Vallin linjaa.

Kantelu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Vallin sanoo ryhtyvänsä vielä kovempiin toimenpiteisiin, mikäli esitutkinta ei johda syyteharkintaan.

– Aion tehdä kantelun Facebookin toiminnasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mikäli en saa omassa kotimaassani oikeutta puhua vapaasti eduskuntavaaliehdokkaana. Tuskin koskaan Suomessa on demokratian perusoikeudet olleet näin kovalla koetuksella kuin nyt.

SUOMEN UUTISET