Lähes kaksi vuotta vallanpitäjille ja erityisesti sensuurimieliselle ja politisoituneelle poliisille irvaillut parodiahahmo ”Vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade” suljettiin ulos Twitteristä eduskuntavaalien alla. Keijo Kaarisade on parodioinut poliittiseen keskusteluun pesiytynyttä orwellilaista uuskieltä, kuten ”hybridivaikuttamista”, mutta nyt näyttää siltä, että hän on itse joutunut hybridivaikuttamisen kohteeksi.

Parodiatili Keijo Kaarisade ehti toimia Twitterissä lähes kaksi vuotta, kunnes tili jäädytettiin eduskuntavaaliviikolla.

– Minkäänlaista selitystä tai selvitysmahdollisuutta ei ole tarjottu. Huonolta näyttää. Syitä voi miettiä. Keijo oli juuri eilen postannut parodiaa Valtioneuvoston informaatiovaikuttamista koskevasta oppaasta, jossa myös satiiri luokiteltiin vihamielisen informaatiovaikuttamisen muodoksi, Keijo-hahmon anonyymi luoja totesi viestissään Suomen kansalle vaalien alla.

– Keijon tilin jäädyttäminen osoittaa parodian todellisuudeksi ja satiirin enää mahdottomaksi. Tämä on tietenkin surkuhupaisaa ja samalla aivan käsittämätöntä. Olisitko voinut vielä 10 vuotta sitten kuvitella jotain tällaista, tuntematon satiirikko kysyy.

– Menemme eduskunta- ja eurovaaleihin tilanteessa, jossa enemmistö ehdokkaista haluaa kriminalisoida “vihapuheen”. Myös “maalittaminen” ja “informaatiovaikuttaminen” vilisevät argumentoinnissa – kaikki uudissanoja. He, sen enempää kuin tulevat tuomitutkaan, eivät tosin tiedä mitä nämä termit tarkoittavat, hän kirjoittaa.

Keijo on ollut tuottelias vihapuhepoliisi, jonka Twitter-tilastot osoittavat, että hänellä on tosiaan ollut vaikuttavuutta: 128 600 tykkäystä, 112 900 klikattua linkkiä, 18 000 uudelleenjakoa ja 22 200 000 näyttökertaa elokuusta 2017 lähtien.

Viestissään Suomen kansalle Keijon luoja vakavoituu pohtimaan sananvapauden merkitystä osana länsimaista yhteiskuntaa ja kertoo, kuinka Vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateesta tuli suositumpi kuin sen tekijä osasi odottaakaan.

”Älä äänestä pellepuolueita”

Viestin lopussa satiirikko antaa tunnustusta sananvapauden ja länsimaisten arvojen puolustamisesta perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholle ja kansanedustaja Ville Taviolle sekä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Atte Kalevalle.

Satiirikko kehottaa miettimään tätä tositarinaa vasten, ketä kannattaisi äänestää kevään vaaleissa.

– Keijo ei tee puoluepoliittisia suosituksia, mutta älkää äänestäkö satiirihahmoja ja pellepuolueita. Ensi vaalikaudella he kyllä kriminalisoivat ”vihapuheen”, ”maalittamisen” ja minkä tahansa uudisyhdyssanan, jonka joku satiirikko on twitteriin vuotta aikaisemmin läpällä heittänyt.