Sosiaalisen median ”vihapuhepoliisi” Keijo Kaarisateella on tapana aina silloin tällöin lähetellä yleisönosastokirjoituksia lehtiin. Jos sisältö on riittävän suvaitsevaista ja liberaalia, salanimellä kirjoitetut mielipiteet menevät yleensä läpi. Kansan Uutisten tällä viikolla julkaisemassa yleisönosastokirjoituksessa nastolalaisnainen vaatii vastuullisuutta suomalaisen kulttuuriperinnön digitoimiseen, jottei se antaisi voimavaraa rasismille.

Kansan Uutisten päätoimittajana ja toimitusjohtajana vuonna 2021 aloittanut Jussi Virkkunen myöntää Twitterissä toimituksen langenneen ”äärioikeiston provoon”. Hän pitää Keijo Kaarisateen lähettämästä yleisönosastokirjoituksesta alkanutta tapahtumaketjua kuitenkin opettavaisena.

– Näitä on aiemminkin lähetetty meille, Virkkunen kirjoittaa.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kirjoitus meni läpi. Miksi? Koska meillä petti valvonta. Se petti, koska olemme olleet liian lepsuja varmistamaan kirjoittajan henkilöllisyyttä.

– Käsi pystyyn virheen merkiksi.

https://twitter.com/JotFau/status/1513902239563370498

Päätoimittaja Virkkusen mielestä paras tapa ottaa tästä opiksi on se, että Kansan Uutiset lopettaa lukijakirjeiden julkaisemisen kokonaan.

– Koska kirjoittajia ei kyetä varmistamaan pienillä resursseilla, on järkevämpää lopettaa koko palsta, Virkkunen toteaa.

– Eli näin me opimme tästäkin!

”Vasemmistolaisen kielen älyttömyys”

Virkkusen mielestä kirjoitukseen oli ”ihan vänkästi tungettu ns. alan termejä, joilla pyritty sitten osoittamaan ’vasemmistolaisen kielen’ älyttömyys”. Hän on silti sitä mieltä, että lukemalla kirjoituksen kunnolla sen tajuaa nopeasti provoksi. Tällä kertaa Kansan Uutisten toimittajat eivät kuitenkaan tajunneet.

Mutta poikkeaako nimimerkki Sonja Hannosen mielipidekirjoitus merkittävästi Kansan Uutisten tavanomaisesta sisällöstä? Jokainen voi päätellä sen itse vaikkapa alla olevien otteiden valossa.

Vanhan arkistoaineiston digitoiminen ja esille saattaminen saattaisi kuitenkin kohottaa suomalaisten keskuudessa kansallista itsetuntoa ja sitä kautta nationalismia. Nationalismi saa voimansa juuri historiasta.
– Sonja Hannonen

Koronatoimien kokonaisarvioinnissa ei voida katsoa hyvällä nationalistista toimintaa, jossa rokotteita on haalittu rikkaisiin maihin köyhimpien kustannuksella. Voiko puhua jopa ”rokote-apartheidista”?”
– vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä, KU 25.9.2021

Suomen homogeeninen yhteinäiskulttuurillinen historia antaisi sijaa äärioikeistolaiselle ajattelulle jopa vapaissa kulttuuripiireissä.
– Sonja Hannonen

Tuomiojan vahva suositus on, että nationalismin suomalaisen muodon, perussuomalaisten, kanssa ei tule koskaan asettua hallitusyhteistyöhön.
Kalevi Suomela, KU 15.8.2021

Kansallisarkiston olisi otettava vastuu digitoimastaan ja julkaisemastaan suomalaisperäisestä materiaalista, jottei se antaisi voimavaraa rasismille.
– Sonja Hannonen

Turvapaikkapolitiikan rakenteellinen rasismi tuli näkyviin ukrainalaisten ja muista maista tulevien kohtelussa.
Kai Hirvasnoro, KU 29.3.2022

Suomen Uutiset on kertonut kuvitteellisen vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateen seikkailuista aiemminkin. Perimmäiseksi kysymykseksi jää jälleen kerran, että miksi ihmeessä lehdet julkaisevat täysin älyvapaita mielipidekirjoituksia, jos vain tekstien arvopohja on riittävän vihervasemmistolainen.

SUOMEN UUTISET