Suomessa vierailulla oleva Tommy Robinson paljasti harkitsevansa politiikkaan lähtemistä, koska sosiaalisen median portit suljettiin häneltä. Suomen Uutisten toimittaja tapasi lauantaina Robinsonin, joka oli tullut varoittamaan suomalaisia grooming-jengien käyttämistä taktiikoista. Nähdäänkö mies seuraavaksi UKIP-puolueen johdossa?

Viime viikolla Facebook ilmoitti sulkevansa pysyvästi Tommy Robinsonin Facebook- ja Instagram-tilit. Facebookissa Robinsonilla oli ollut yli miljoona seuraajaa. Saamansa somehuomion määrässä hän pärjää kenelle tahansa Britannian huippupoliitikoista.

Robinson kertoi Suomen Uutisille suunnitelleensa oman ”media-imperiumin” luomista yhdessä Lauren Southernin kanssa, mutta nyt suunnitelma tuntuu lähes mahdottomalta toteuttaa, kun julkaisualusta toisensa jälkeen sulkee porttinsa. Aiemmin myös Twitter ja maksujen välittäjä PayPal ovat bannanneet Robinsonin.

– Nyt kun minut on poistettu sosiaalisesta mediasta, seuraava siirtoni on todennäköisesti politiikkaan meneminen, Robinson sanoo.

– Monet eivät tulee pitämään siitä, mutta itsepähän tilasivat.

Somessa maailmanmaineeseen noussut Tommy Robinson näkee, että Britannian parlamentti olisi hänelle hyvä paikka herätellä ihmisiä ja aiheuttaa myrskyjä. Nykyisiä parlamentin jäseniä hän ei juurikaan arvosta.

– Jos minut äänestetään parlamenttiin, pääsen sanomaan siellä sellaisia asioita muista kansanedustajista ja islamista, että ne aiheuttaisivat myrskyn, Robinson maalailee.

Britannian EU-eroa ajavan UKIP-puolueen puheenjohtaja Gerard Batten nimitti Robinsonin neuvonantajakseen marraskuussa 2018. Mutta puolueen jäseneksi Robinsonia ei ole vielä kelpuutettu, sillä puolueen säännöt kieltävät ”äärioikeistolaisten järjestöjen” entisten jäsenten ottamisen UKIP:in jäseneksi. Poikkeuksen tekeminen Robinsonin kohdalla otettaneen uudelleen esille puoluehallituksessa Brexitin jälkeen.

Jotkut ennakoivat jopa Tommy Robinsonin nousevan UKIP:in puoluejohtajaksi, mikäli eläkeikää lähestyvä Gerard Batten päättää luopua politiikasta. Joka tapauksessa UKIP tulee tarvitsemaan Robinsonin kaltaisia tunnettuja hahmoja jatkossa.

Jo pelkkä Robinsonin nimitys neuvonantajaksi aiheutti melkoisen myllerryksen UKIP-puolueen riveissä. Peräti kahdeksan puolueen europarlamenttiedustajaa erosi puolueesta. Jäljelle jäi seitsemän meppiä. Yksi eronneistä oli puolueen entinen, pitkäaikainen puheenjohtaja Nigel Farage, joka moitti Battenia siitä, että tällä on ”fiksaatio” islamiin.

Tommy Robinson puolestaan on sitä mieltä, että lähtijöiden oli aikakin lähteä.

– Heillä ei ole selkärankaa taistella islamia vastaan. Heillä ei ole selkärankaa sanoa niitä asioita, jotka on sanottava.

Robinson tuo esille myös Britannian luokkayhteiskunnan. Monet lähteneistä ovat hänen mukaansa rikasta yläluokkaa, kun taas hän itse on vankasti työväenluokan edustaja.

Monet eronneista mepeistä olivat huolissaan siitä, että Batten ja Robinson aikovat tehdä UKIP:ista islamia vastustavan puolueen. Robinsonin mielestä tämä on ainoa oikea suunta.

– Puolueella ei ole muuta tulevaisuutta. Jos Brexit toteutuu, UKIP:in työ on tehty, Robinson sanoo.

Hän haluaa tehdä puolueesta ”poliittisen äänen niille, jotka pelkäävät islamia”.

– Meidän on kerrottava ihmisille, että UKIP tulee olemaan ääni rehelliselle ja avoimelle keskustelulle islamista.

Tommy Robinsonin mielestä Britannia on vielä pelastettavissa politiikan keinoin.

– Mutta ensin meidän on pystyttävä edes keskustelemaan Britannian pelastamisesta. Nyt me emme pysty edes puhumaan siitä, Robinson lopettaa.

SUOMEN UUTISET