Ison-Britannian EU-eroa lykättiin toistamiseen Eurooppa-neuvoston hätäkokouksessa.

Uudeksi takarajaksi määriteltiin lokakuun viimeinen päivä. Se merkitsee sitä, että saarivaltakunnan on otettava osaa ensi kuun europarlamenttivaaleihin.

Brexit ei välttämättä viivästy uuteen takarajaan asti. Britit voivat erota EU:sta nopeallakin aikataululla, mikäli parlamentti vain ratifioi pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen. Maassa on kuitenkin varauduttava siihen, että se osallistuu europarlamenttivaaleihin.

Eron uusi takaraja kompromissi

May ei halunnut pyytää EU-maiden johtajilta näin pitkää lisäaikaa Brexitille. Hän kertoi parlamentin alahuoneelle, että mikäli erosopimus hyväksytään toukokuun 22. päivään mennessä, maa eroaisi ensi kuun viimeisenä päivänä EU:sta.

EU-johtajien tuli hyväksyä jatkoaikapyyntö yksimielisesti. Saksan liittokansleri Angela Merkel ei halua painostaa brittejä. Hän olisi suonut jopa vuoden mittaisen lisäajan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa Brexitin tapahtuvan nopeasti. Hänen mukaansa Brexitin vatvominen vie liikaa huomiota EU:n muilta asioilta ja sen vuoksi EU joutuu eron panttivangiksi. Macronia kritisoitiin kovasta linjastaan. Kriittiset diplomaatit arvelivat Macronin vain ajatelleen oman puolueensa menestymismahdollisuuksia eurovaaleissa EU:n yhtenäisyyden sijaan.

EU-johtajat päätyivät yksimielisesti kompromissiin. May tarttui jatkoaikaan kiinni. Muussa tapauksessa britit olisivat eronneet EU:sta tänä iltana ilman erosopimusta. Alkuperäisen aikataulun mukaan Brexitin oli määrä tapahtua 29. maaliskuuta.

Takarajan lykkäys sisälsi myös ehtoja. Britit eivät saisi änkyröidä EU:n asioissa esimerkiksi käyttämällä veto-oikeuttaan EU:n budjettipäätöksissä.

Farage perusti uuden puolueen

EU:ta ankarasti kritisoinut brittimeppi Nigel Farage (kuvassa) kertoi perustaneensa uuden Brexit-puolueen. Hän toimi aiemmin myös brittien itsenäisyyspuolue UKIP:n puheenjohtajana.

Farage kertoi, että puolueen päämäärä on toteuttaa EU-ero ja puolue osallistuu myös eurovaaleihin. Poliittinen päämäärä on siten sama kuin UKIP:illa, mutta henkilöstö on täysin erilainen. Farage moitti UKIP:n olevan nyt äärioikeiston käsissä. Hän kertoi Brexit-puolueen koostuvan merkittävästi liike-elämän vaikuttajista.

UKIP kritisoi Faragea siitä, että puolueen tehtävänä on vain saada Farage valituksi uudelleen europarlamenttiin.

Henri Alakylä