Brittikonservatiiveilla on hätä. Puolue on vaarassa kuihtua likimain olemattomiin. Syy tähän on eurovaalien tuloksessa. Brexit-puolueen menestys painostaa konservatiiveja omaksumaan sopimuksettoman eron EU:sta. Puolueen euromieliset edustajat ovat valmiita vaikka kaatamaan hallituksen estääkseen eron ilman sopimusta.

Konservatiivien murskatappiota kuvaa hyvin se, että jos ”voittaja vie paikan” -vaalitapa olisi käytössä myös eurovaaleissa ei puolue olisi saanut ainoatakaan meppiä. Brexit-puolueen menestystä kuvaa puolestaan se, että puolue on vasta kuuden viikon ikäinen. Sillä ei ole vielä edes puolueohjelmaa, mutta silti yhtä monta meppiä kuin Saksan CDU:lla.

Brexit-kantaa ei kannattanut piilottaa

Konservatiivit jäivät alle yhdeksän prosentin kannatukseen. Aiemmissa eurovaaleissa puoluetta äänesti 23 prosenttia äänestäneistä. Brexit-puolue ponnisti nuoresta iästään johtuen nollilta. Puolue sai 30,5 prosenttia äänistä.

Konservatiivien jahkailu erilaisten Brexit-vaihtoehtojen kanssa maksoi puolueelle kovan hinnan. Brexit-puolueen ohella Liberaalidemokraatit nostivat EU-jäsenyyden jatkamisen äänimagneetikseen. Puolue tuli toiseksi hieman vajaan 20 prosentin ääniosuudella.

Liberaalidemokraattien ohella EU-myönteiset vihreät hyötyivät kahden suuren valtapuolueen kipuillessa Brexit-kantojensa kanssa. Työväenpuolue putosi sekin yli 10 prosenttiyksikköä aiemmista eurovaaleista.

Tapahtumaketju johtanee parlamenttivaaleihin

Konservatiivien eurovaalitappio on ensimmäinen lenkki tapahtumasarjassa, joka johtanee ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Seuraavaksi Konservatiivipuolue valitsee uuden johtajan ja samalla maan pääministerin. Konservatiiveilla on kova halu saada sopimuksetonta EU-eroa kannattava pääministeri padotakseen äänestäjäkatoa Brexit-puolueelle.

EU-myönteiset konservatiivikansanedustajat ovat yksityisesti valmiudessa kaatamaan hallituksen, jos tuleva pääministeri lähtee ajamaan saarivaltakuntaa ulos EU:sta ilman sopimusta. Tämä merkitsisi uusia vaaleja.

Konservatiivipuolue olisi vaarassa hajota Brexit-kannan erojen vuoksi kahtia. Ulkoministeri Jeremy Hunt varoittaa uusista vaaleista. Vaalit juuri nyt merkitsisivät Konservatiivipuolueen loppua ja lopputulemana olisi ”maan ensimmäinen marxistipääministeri”, mikä viittaa Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyniin.

Konservatiiveille ei näyttäisi käyvän hyvin myöskään silloin, jos pääministeriksi nousisi jokin pehmeän EU-eron kannattaja. Tämän strategian noudattaminen voisi johtaa parlamenttivaaleissa eurovaalituloksen kaltaiseen katastrofiin.

Viimeisen valinnan kahdesta ehdokkaasta tekee puolueen 160 000-henkinen jäsenistö. Paine EU-eromielisyyteen tulee ruohonjuuritasolta. Suurin ennakkosuosikki on ex-ulkoministeri Boris Johnson.

Mayn sopimus kuopataan

Konservatiivien noja kohti sopimuksetonta eroa merkitsee välimatkan ottamista pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksesta.

Samaan aikaan Työväenpuolue aikoo tiivistää rivejään. Puoluekenttä haluaa euroskeptisen Corbynin taipuvan ajamaan uutta kansanäänestystä EU-erosta. Paine johtuu huonosta vaalituloksesta.

Puolueiden painoarvo on kuitenkin parlamentissa tärkeä. Puolueiden on entistä vaikeampi päästä kompromissiin Mayn sopimuksesta, kun molemmat puolueet tähyilevät kohti täysin eri teitä.

Henri Alakylä