MTV:n vaalitentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että näissä vaaleissa eurooppalaiset äänestäjät suosivat kansallismielisiä puolueita asiasyistä. Jopa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui myöntämään, että kansallismielisten puolueiden menestyminen on osin seurausta heikentyneestä turvallisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta globaalin maailman murroksessa.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat eilen MTV:n vaalitentissä Euroopan parlamentin kokoonpanosta ja tulevan vaalikauden ryhmistä.

Suomesta valitaan parlamenttiin nyt 13 edustajaa. Perinteiset suuret valtapuolueet ovat kuitenkin menettämässä paikkoja eri puolilla Eurooppaa.

Brexit johtaa parlamenttiryhmien hajoamiseen

Perussuomalaiset on todennäköisesti jättämässä ECR-ryhmän ja siirtymässä uuteen kansallismielisten puolueiden ryhmään. Vaalitentin juontaja Jan Andersson ei ollut etukäteen selvittänyt, miksi perussuomalaiset haluaa vaihtaa ryhmää, joten hän kysyi asiaa uudestaan perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta.

– ECR on ollut meille varsin hyvä ryhmä. Sitä heijastaa sekin, että perussuomalaisten äänestyskäyttäytyminen on yleensä linjassa ryhmämme kanssa. Britannian lähtö EU:sta ennemmin tai myöhemmin kuitenkin johtaa siihen, että sekä oma ryhmämme että vieressä oleva ryhmä nykymuodossaan lakkaavat olemasta.

– Tämän vuoksi aloitimme heti Brexit-äänestyksen jälkeen samanmielisten puolueiden kanssa keskustelut siitä, että pystyisimme välttämään hajaannuksen ja muodostamaan mahdollisimman suuren ja vaikutusvaltaisen kansallismielisten puolueiden ryhmän muutamien yhteisten nimittäjien ja yhteisten teemojen ympärille. Puolueiden välillä on joitakin eroja, mutta tämä pätee kaikkiin EU-parlamentin ryhmiin, Halla-aho sanoi.

Iso ryhmä takaa paremmat vaikutusmahdollisuudet

Halla-aho totesi, että ennakkokyselyjen mukaan kansallismieliset puolueet tulevat menestymään Euroopan parlamentin vaaleissa paremmin kuin kenties koskaan aikaisemmin.

– Vaalituloksesta ei kuitenkaan ole iloa, jos nämä puolueet eivät pysty yhdistämään voimiaan. Suurempi ryhmä tarjoaa aina paremmat vaikutusmahdollisuudet lainsäädäntöön. On selvää, että kaikki puolueet haluavat kuulua mahdollisimman suureen ryhmään.

Uuteen ryhmään on mahdollisesti tulossa myös Unkarin Viktor Orbánin Fides-puolue, joka on aiemmin kuulunut kokoomuksen edustamaan EPP-ryhmään.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä uuden kansallismielisten puolueiden ryhmän perustaminen on huolestuttavaa. Orpo mainitsi jälleen Venäjän, mutta myönsi, ettei perussuomalaiset ole Venäjä-mielinen puolue.

– En sellaista yhtäläisyyttä lähtisi tekemään, Orpo sanoi.

Jopa Rinne kaipaa nyt ratkaisuja maahanmuuttoon

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi, että kansallismielisten puolueiden menestyminen mielipidemittauksissa on osin seurausta epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista globaalin maailman murroksessa, jotka samalla vaikuttavat ihmisten näkemyksiin tulevaisuudesta.

– Ihmisillä on pelkoa turvallisuudesta. Siksi eurooppalaisen yhteistyön kautta on löydettävä maahanmuuttoon sellaisia ratkaisuja, jotka luovat ihmisille turvallisuutta, Rinne sanoi.

Uusi kansallismielisten puolueiden ryhmä haluaa palauttaa itsemääräämisoikeutta takaisin kansallisvaltioille. Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan kuitenkin vain integraatio pitää Eurooppaa hengissä.

Halla-aho vastasi Haavistolle, että kansallismielisten puolueiden menestyminen eri puolilla Eurooppaa johtuu siitä, että EU ja jäsenvaltiot ovat epäonnistuneet sellaisten ongelmien ratkaisuissa, jotka konkreettisesti koskettavat tavallista ihmistä.

– Ihmiset haluavat konkreettisia ratkaisuja konkreettisiin ongelmiin. Maahanmuuttokriisin hoitamatta jättäminen unionin tasolla johti pettymykseen. Ihmiset äänestävät kansallismielisiä puolueita asiasyistä, eivät siksi, että he haluaisivat tuhota Euroopan tai edistääkseen Kremlin intressejä, Halla-aho sanoi.

Eurooppalaiset ex-valtiojohtajat keräävät venäläistä rahaa

Halla-aholta tivattiin, tulevatko kansallismieliset puolueet silti samalla edistäneeksi Kremlin tavoitteita.

– Venäjällä on pitkä perinne vaikuttamisesta ulkomaihin ja Venäjä varmasti pystyy parempaan kuin siihen, että se pyrkisi vaikuttamaan enemmän tai vähemmän marginalisoituneiden puolueiden kautta, Halla-aho sanoi.

Hän muistutti, että Euroopassa on entisiä valtiopäämiehiä, jotka voimakkaasti lobbaavat Venäjän kaasuteollisuutta ja ovat samalla Kremlin asialla.

Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen on kerännyt muhkeat voitot toimiessaan venäläisenemmistöisen Nord Stream AG –yhtiön konsulttina kaasuputkihankkeessa. Halla-aho ei kuitenkaan maininnut Lipposta nimeltä.

– Katsoisin siis hieman toiseen suuntaan, jos olisin huolissani Venäjän strategisista vaikuttamispyrkimyksistä EU:ssa, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET