

Halla-aho kansallismielisten puolueiden menestyksestä: EU on epäonnistunut ratkaisemaan ongelmia, jotka koskettavat tavallista ihmistä
MTV:n vaalitentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että näissä vaaleissa eurooppalaiset äänestäjät suosivat kansallismielisiä puolueita asiasyistä. Jopa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui myöntämään, että kansallismielisten puolueiden menestyminen on osin seurausta heikentyneestä turvallisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta globaalin maailman murroksessa.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat eilen MTV:n vaalitentissä Euroopan parlamentin kokoonpanosta ja tulevan vaalikauden ryhmistä.
Suomesta valitaan parlamenttiin nyt 13 edustajaa. Perinteiset suuret valtapuolueet ovat kuitenkin menettämässä paikkoja eri puolilla Eurooppaa.
Brexit johtaa parlamenttiryhmien hajoamiseen
Perussuomalaiset on todennäköisesti jättämässä ECR-ryhmän ja siirtymässä uuteen kansallismielisten puolueiden ryhmään. Vaalitentin juontaja Jan Andersson ei ollut etukäteen selvittänyt, miksi perussuomalaiset haluaa vaihtaa ryhmää, joten hän kysyi asiaa uudestaan perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta.
– ECR on ollut meille varsin hyvä ryhmä. Sitä heijastaa sekin, että perussuomalaisten äänestyskäyttäytyminen on yleensä linjassa ryhmämme kanssa. Britannian lähtö EU:sta ennemmin tai myöhemmin kuitenkin johtaa siihen, että sekä oma ryhmämme että vieressä oleva ryhmä nykymuodossaan lakkaavat olemasta.
– Tämän vuoksi aloitimme heti Brexit-äänestyksen jälkeen samanmielisten puolueiden kanssa keskustelut siitä, että pystyisimme välttämään hajaannuksen ja muodostamaan mahdollisimman suuren ja vaikutusvaltaisen kansallismielisten puolueiden ryhmän muutamien yhteisten nimittäjien ja yhteisten teemojen ympärille. Puolueiden välillä on joitakin eroja, mutta tämä pätee kaikkiin EU-parlamentin ryhmiin, Halla-aho sanoi.
Iso ryhmä takaa paremmat vaikutusmahdollisuudet
Halla-aho totesi, että ennakkokyselyjen mukaan kansallismieliset puolueet tulevat menestymään Euroopan parlamentin vaaleissa paremmin kuin kenties koskaan aikaisemmin.
– Vaalituloksesta ei kuitenkaan ole iloa, jos nämä puolueet eivät pysty yhdistämään voimiaan. Suurempi ryhmä tarjoaa aina paremmat vaikutusmahdollisuudet lainsäädäntöön. On selvää, että kaikki puolueet haluavat kuulua mahdollisimman suureen ryhmään.
Uuteen ryhmään on mahdollisesti tulossa myös Unkarin Viktor Orbánin Fides-puolue, joka on aiemmin kuulunut kokoomuksen edustamaan EPP-ryhmään.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä uuden kansallismielisten puolueiden ryhmän perustaminen on huolestuttavaa. Orpo mainitsi jälleen Venäjän, mutta myönsi, ettei perussuomalaiset ole Venäjä-mielinen puolue.
– En sellaista yhtäläisyyttä lähtisi tekemään, Orpo sanoi.
Jopa Rinne kaipaa nyt ratkaisuja maahanmuuttoon
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi, että kansallismielisten puolueiden menestyminen mielipidemittauksissa on osin seurausta epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista globaalin maailman murroksessa, jotka samalla vaikuttavat ihmisten näkemyksiin tulevaisuudesta.
– Ihmisillä on pelkoa turvallisuudesta. Siksi eurooppalaisen yhteistyön kautta on löydettävä maahanmuuttoon sellaisia ratkaisuja, jotka luovat ihmisille turvallisuutta, Rinne sanoi.
Uusi kansallismielisten puolueiden ryhmä haluaa palauttaa itsemääräämisoikeutta takaisin kansallisvaltioille. Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan kuitenkin vain integraatio pitää Eurooppaa hengissä.
Halla-aho vastasi Haavistolle, että kansallismielisten puolueiden menestyminen eri puolilla Eurooppaa johtuu siitä, että EU ja jäsenvaltiot ovat epäonnistuneet sellaisten ongelmien ratkaisuissa, jotka konkreettisesti koskettavat tavallista ihmistä.
– Ihmiset haluavat konkreettisia ratkaisuja konkreettisiin ongelmiin. Maahanmuuttokriisin hoitamatta jättäminen unionin tasolla johti pettymykseen. Ihmiset äänestävät kansallismielisiä puolueita asiasyistä, eivät siksi, että he haluaisivat tuhota Euroopan tai edistääkseen Kremlin intressejä, Halla-aho sanoi.
Eurooppalaiset ex-valtiojohtajat keräävät venäläistä rahaa
Halla-aholta tivattiin, tulevatko kansallismieliset puolueet silti samalla edistäneeksi Kremlin tavoitteita.
– Venäjällä on pitkä perinne vaikuttamisesta ulkomaihin ja Venäjä varmasti pystyy parempaan kuin siihen, että se pyrkisi vaikuttamaan enemmän tai vähemmän marginalisoituneiden puolueiden kautta, Halla-aho sanoi.
Hän muistutti, että Euroopassa on entisiä valtiopäämiehiä, jotka voimakkaasti lobbaavat Venäjän kaasuteollisuutta ja ovat samalla Kremlin asialla.
Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen on kerännyt muhkeat voitot toimiessaan venäläisenemmistöisen Nord Stream AG –yhtiön konsulttina kaasuputkihankkeessa. Halla-aho ei kuitenkaan maininnut Lipposta nimeltä.
– Katsoisin siis hieman toiseen suuntaan, jos olisin huolissani Venäjän strategisista vaikuttamispyrkimyksistä EU:ssa, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallismieliset puolueet Maahanmuuttokriisi puheenjohtajatentti kansallinen itsemääräämisoikeus Victor Orban Brexit Unkari Pekka Haavisto Petteri Orpo Paavo Lipponen Antti Rinne ECR Venäjä vihreät perussuomalaiset SDP Eurovaalit Jussi Halla-aho Kokoomus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola painottaa eurovaalien tärkeyttä: Unionia muutettava siten, että se palvelee omia kansalaisiaan ja palauttaa Euroopan arvot juurilleen

Halla-aho: EU:n pitää olla työkalu, joka tuottaa lisäarvoa jäsenmaille ja niiden kansalaisille, sen sijaan että se on Saksan ja Ranskan suurvaltaprojekti ja rahansiirtokoneisto

Immonen: Eurovaalit ratkaisee Suomen ja Euroopan kohtalon

Huhtasaari: Kansallismielisten puolueiden EU-parlamenttiryhmän nimi voisi olla patriootit

Brittikonservatiivit puun ja kuoren välissä Brexit-puolueen voitettua eurovaalit

Brexit-kaaos syvenee: Pääministeri Johnson haluaa uudet parlamenttivaalit

Rinne suli Orbanin edessä – hallituksen linja kärsi nöyryytyksen Euroopassa

Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: ”EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.