

Halla-aho kansallismielisten puolueiden menestyksestä: EU on epäonnistunut ratkaisemaan ongelmia, jotka koskettavat tavallista ihmistä
MTV:n vaalitentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että näissä vaaleissa eurooppalaiset äänestäjät suosivat kansallismielisiä puolueita asiasyistä. Jopa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui myöntämään, että kansallismielisten puolueiden menestyminen on osin seurausta heikentyneestä turvallisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta globaalin maailman murroksessa.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat eilen MTV:n vaalitentissä Euroopan parlamentin kokoonpanosta ja tulevan vaalikauden ryhmistä.
Suomesta valitaan parlamenttiin nyt 13 edustajaa. Perinteiset suuret valtapuolueet ovat kuitenkin menettämässä paikkoja eri puolilla Eurooppaa.
Brexit johtaa parlamenttiryhmien hajoamiseen
Perussuomalaiset on todennäköisesti jättämässä ECR-ryhmän ja siirtymässä uuteen kansallismielisten puolueiden ryhmään. Vaalitentin juontaja Jan Andersson ei ollut etukäteen selvittänyt, miksi perussuomalaiset haluaa vaihtaa ryhmää, joten hän kysyi asiaa uudestaan perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta.
– ECR on ollut meille varsin hyvä ryhmä. Sitä heijastaa sekin, että perussuomalaisten äänestyskäyttäytyminen on yleensä linjassa ryhmämme kanssa. Britannian lähtö EU:sta ennemmin tai myöhemmin kuitenkin johtaa siihen, että sekä oma ryhmämme että vieressä oleva ryhmä nykymuodossaan lakkaavat olemasta.
– Tämän vuoksi aloitimme heti Brexit-äänestyksen jälkeen samanmielisten puolueiden kanssa keskustelut siitä, että pystyisimme välttämään hajaannuksen ja muodostamaan mahdollisimman suuren ja vaikutusvaltaisen kansallismielisten puolueiden ryhmän muutamien yhteisten nimittäjien ja yhteisten teemojen ympärille. Puolueiden välillä on joitakin eroja, mutta tämä pätee kaikkiin EU-parlamentin ryhmiin, Halla-aho sanoi.
Iso ryhmä takaa paremmat vaikutusmahdollisuudet
Halla-aho totesi, että ennakkokyselyjen mukaan kansallismieliset puolueet tulevat menestymään Euroopan parlamentin vaaleissa paremmin kuin kenties koskaan aikaisemmin.
– Vaalituloksesta ei kuitenkaan ole iloa, jos nämä puolueet eivät pysty yhdistämään voimiaan. Suurempi ryhmä tarjoaa aina paremmat vaikutusmahdollisuudet lainsäädäntöön. On selvää, että kaikki puolueet haluavat kuulua mahdollisimman suureen ryhmään.
Uuteen ryhmään on mahdollisesti tulossa myös Unkarin Viktor Orbánin Fides-puolue, joka on aiemmin kuulunut kokoomuksen edustamaan EPP-ryhmään.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä uuden kansallismielisten puolueiden ryhmän perustaminen on huolestuttavaa. Orpo mainitsi jälleen Venäjän, mutta myönsi, ettei perussuomalaiset ole Venäjä-mielinen puolue.
– En sellaista yhtäläisyyttä lähtisi tekemään, Orpo sanoi.
Jopa Rinne kaipaa nyt ratkaisuja maahanmuuttoon
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi, että kansallismielisten puolueiden menestyminen mielipidemittauksissa on osin seurausta epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista globaalin maailman murroksessa, jotka samalla vaikuttavat ihmisten näkemyksiin tulevaisuudesta.
– Ihmisillä on pelkoa turvallisuudesta. Siksi eurooppalaisen yhteistyön kautta on löydettävä maahanmuuttoon sellaisia ratkaisuja, jotka luovat ihmisille turvallisuutta, Rinne sanoi.
Uusi kansallismielisten puolueiden ryhmä haluaa palauttaa itsemääräämisoikeutta takaisin kansallisvaltioille. Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan kuitenkin vain integraatio pitää Eurooppaa hengissä.
Halla-aho vastasi Haavistolle, että kansallismielisten puolueiden menestyminen eri puolilla Eurooppaa johtuu siitä, että EU ja jäsenvaltiot ovat epäonnistuneet sellaisten ongelmien ratkaisuissa, jotka konkreettisesti koskettavat tavallista ihmistä.
– Ihmiset haluavat konkreettisia ratkaisuja konkreettisiin ongelmiin. Maahanmuuttokriisin hoitamatta jättäminen unionin tasolla johti pettymykseen. Ihmiset äänestävät kansallismielisiä puolueita asiasyistä, eivät siksi, että he haluaisivat tuhota Euroopan tai edistääkseen Kremlin intressejä, Halla-aho sanoi.
Eurooppalaiset ex-valtiojohtajat keräävät venäläistä rahaa
Halla-aholta tivattiin, tulevatko kansallismieliset puolueet silti samalla edistäneeksi Kremlin tavoitteita.
– Venäjällä on pitkä perinne vaikuttamisesta ulkomaihin ja Venäjä varmasti pystyy parempaan kuin siihen, että se pyrkisi vaikuttamaan enemmän tai vähemmän marginalisoituneiden puolueiden kautta, Halla-aho sanoi.
Hän muistutti, että Euroopassa on entisiä valtiopäämiehiä, jotka voimakkaasti lobbaavat Venäjän kaasuteollisuutta ja ovat samalla Kremlin asialla.
Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen on kerännyt muhkeat voitot toimiessaan venäläisenemmistöisen Nord Stream AG –yhtiön konsulttina kaasuputkihankkeessa. Halla-aho ei kuitenkaan maininnut Lipposta nimeltä.
– Katsoisin siis hieman toiseen suuntaan, jos olisin huolissani Venäjän strategisista vaikuttamispyrkimyksistä EU:ssa, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallismieliset puolueet Maahanmuuttokriisi puheenjohtajatentti kansallinen itsemääräämisoikeus Victor Orban Brexit Unkari Pekka Haavisto Petteri Orpo Paavo Lipponen Antti Rinne ECR Venäjä vihreät perussuomalaiset SDP Eurovaalit Jussi Halla-aho Kokoomus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola painottaa eurovaalien tärkeyttä: Unionia muutettava siten, että se palvelee omia kansalaisiaan ja palauttaa Euroopan arvot juurilleen

Halla-aho: EU:n pitää olla työkalu, joka tuottaa lisäarvoa jäsenmaille ja niiden kansalaisille, sen sijaan että se on Saksan ja Ranskan suurvaltaprojekti ja rahansiirtokoneisto

Immonen: Eurovaalit ratkaisee Suomen ja Euroopan kohtalon

Huhtasaari: Kansallismielisten puolueiden EU-parlamenttiryhmän nimi voisi olla patriootit

Brittikonservatiivit puun ja kuoren välissä Brexit-puolueen voitettua eurovaalit

Brexit-kaaos syvenee: Pääministeri Johnson haluaa uudet parlamenttivaalit

Rinne suli Orbanin edessä – hallituksen linja kärsi nöyryytyksen Euroopassa

Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.