EU-maissa on keskusteltu viime aikoina EU-tukien sitomisesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Maita, jotka eivät toimisi EU:n määrittelemän oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti, voitaisiin rankaista tukien menetyksellä.

Oikeusvaltioperiaate on tärkeä osa länsimaista yhteiskuntaa, mutta sitä ei perussuomalaisten mielestä tule politisoida, perussuomalaisten suuren valiokunnan jäsenet toteavat.

– Ketään ei saa rankaista rajojensa valvomisesta, tiukasta maahanmuuttopolitiikasta tai kriittisestä suhtautumisesta EU:n vallan laajentamiseen.

Unkari ei taivu uudelle mekanismille

Suomen hallitus pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla on ajanut päinvastaista linjaa. Suomi on EU:n puheenjohtajamaan asemassa hyökännyt voimakkaasti Puolaa ja Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen varjolla.

Rinne avasi näkemyksiään Unkarin pääministeri Viktor Orbánille. Orbán totesi, ettei Unkari vastusta Suomen ajamaa mallia, mutta se pitää uutta mekanismia turhana.

– Ongelmia oikeusvaltion suhteen on monissa maissa, Suomessakin. Nämä ongelmat hallitus on yrittänyt sivuuttaa ja painostaa muutamia maita ideologisin perustein, perussuomalaiset toteavat.

Eurooppalainen vappusatanen

Hallituksen linja kärsi nöyryytyksen Euroopassa. Oikeusvaltioperiaatteen kytkennästä rahoitukseen tulee sopu, mutta se koskee vain EU:n varojen väärinkäyttöä ja korruptiota.

– Hallituksen ajama oikeusvaltion politisointi on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Rinne sanoo tämän olevan ”eräänlainen kevytversio” (HS 1.10.2019) – lieneekö eurooppalainen vappusatanen, perussuomalaiset kommentoivat.

Liittolaisia tarvitaan

Perussuomalaiset pitävät tärkeänä varojen väärinkäytön ja korruption vastaista toimintaa, mutta muistuttavat, että kyseiset kielteiset ilmiöt ovat jo laittomia.

– Puheenjohtajamaana Suomen pitäisi tukea oman työllisyytensä, liikenteensä ja teollisuutensa toimintaedellytyksiä – ei vaatia kannaltamme vahingollisia ilmastotoimia tai riidellä eri jäsenmaiden kanssa joutavuuksista. Kaikki mahdolliset liittolaiset tarvitaan kansallisen etumme valvomiseksi, perussuomalaiset muistuttavat.

SUOMEN UUTISET