Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártón haastattelun, joka Unkarin Helsingin–suurlähetystön virallisen Facebook-sivuston mukaan on niin valheellinen, ettei sitä edes pitäisi kutsua haastatteluksi. ”Kyseessä on pikemminkin toimittajan ennakkoluuloja ja ennakkokäsityksiä heijastava mielipidekirjoitus, johon liitettiin muutama sitaatti ministeriltä – osittain toki epätarkasti ja harhaanjohtavasti siteerattuna, jopa vääristeltynä.”

Helsingin Sanomien toimittajan kanssa keskustellut ministeri ei suurlähetystön mukaan sanonut että ’Suomesta, veljeskansasta, kyllä pidettäisiin Unkarissa hyvin paljon, jos me vain emme olisi puuttuneet heidän asioihinsa’, kuten toimittaja väitti.

Ministeri sanoi, että Unkarissa hallitsee erittäin myönteinen kuva Suomesta, ja että siksi on täysin epäymmärrettävää, miksi jotkut suomalaiset poliitikot yhtäkkiä alkoivat hyökätä Unkaria vastaan.

– Saanko siihen lisätä suurlähettiläänä, että en itsekään ymmärrä, miksi jotkut suomalaiset sanomalehdet ovat johtaneet lokakampanjaa Unkaria vastaan jo vuosien ajan.

Suurlähettiläs totesi myös, ettei pidä paikkansa, että ministeri olisi ’myöntänyt naljailleensa juuri itsekin Suomen kustannuksella’. Sen sijaan ministeri korosti keskinäisen kunnianosoituksen tärkeyttä jopa viisi kertaa keskustelun aikana.

Unkarin hallitus nojaa kolmissa perättäisissä vapaissa vaaleissa saamaansa parlamentaariseen enemmistöön

HS siteeraa ”haastateltavaansa” väärin myös kirjoittaessaan, että ’Ulkoministerin mielestä EU:lla sen paremmin kuin Suomella ei pitäisi olla mitään sanottavaa Unkarin demokraattisuudesta’.

Sen sijaan ministeri korosti, että keskustelun pitäisi perustua konkreettisiin asioihin eikä yleisiin havantoihin tai mielikuvitukseen. Samalla myös pitäisi kunnioittaa, että Unkarin kansalaiset ovat valinneet nykyhallitusta selvällä enemmistöllä kolme kertaa peräkkäin vapaissa vaaleissa.

Erkon, Ahon ja Järnefeltin perinne Hesarilta hukassa

Suomen-vierailunsa aikana ministeri antoi haastattelun myös Lännen Medialle, Ylelle ja MTV3:lle. Unkarin suurlähettiläs huomauttaa, että ainoastaan Helsingin Sanomat osoittautui kyvyttömäksi siteerata tarkaan, mitä ministeri on sanonut.

Eero Erkon, Juhani Ahon ja Arvid Järnefeltin perustaman perinteikkään lehden lukijat ansaitsevat parempaa journalismia, kuin vääristelty ’haastattelu’, Unkarin suurlähetystö toteaa.

Suomen Uutiset