
Unkarin suurlähettiläs muistuttaa: Oikeusvaltio sijaitsee kunkin maan sisällä
Unkarin Suomen suurlähettiläs György Urkutin mielestä maidemme välit ovat edelleen erinomaisella tolalla. Ainoa ryppy sukulaiskansojen rakkauteen on tullut Suomen EU-puheenjohtajuuden myötä. Suomi kun vaatii EU-rahoituksen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteeseen.
– Tuntuuko nyt siltä, että Suomi sekaantuu Unkarin sisäisiin asioihin? kysyi Arto Luukkanen Dosentti-ohjelmassaan AlfaTV:llä.
– Ei Suomi, mutta jotkut suomalaiset poliitikot, vastasi suurlähettiläs György Urkuti.
”Oikeusvaltio ei liity EU-rahoitukseen”
Suurlähettiläs painotti haastattelussa sitä, että oikeusvaltio on Unkarille yhtä tärkeä kuin jokaiselle muullekin EU:n jäsenmaalle ja ”kaikki ovat ehdottomasti sitä mieltä, että sitä on noudatettava”. Sitten tuleekin se suuri mutta, joka kummittelee Unkarin ja EU:n puheenjohtajamaan välisissä suhteissa:
– Se, että oikeusvaltioperiaate voitaisiin liittää EU:n rahoitukseen, on taas eri asia, suurlähettiläs painotti. Hänen mukaansa Unkaria vastaan kohdistetut syytökset ovat ensi sijassa poliittisia. Oikeusvaltiota on noudatettava kunkin jäsenmaan sisällä ja se on kunkin jäsenmaan oma asia.
– Pitäisi ottaa huomioon, että kullakin jäsenmaalla on oma historiansa ja eri ratkaisuja, mitä oikeusvaltioon tulee, Urkuti perusteli.
Luukkanen otti AlfaTV:n haastattelussa esille pääministeri Antti Rinteen näkemyksen, jonka mukaan EU-rahoitukseen tulisi liittää sekä ilmasto- että maahanmuuttopolitiikka. Urkutin mukaan unionin ilmastotavoitteet ovat kannatettavia, mutta hankkeisiin pitäisi saada EU:n laajuinen rahoitus. Ilmastohankkeiden pitäisi olla mukana rahoituskehyksessä.
”Kansaa vastaan ei voi toimia”
Maahanmuutto on suurlähettiläs Urkutin mukaan sitten aivan eri asia kuin ilmastokysymykset, ”eivätkä Unkarin tai muidenkaan jäsenmaiden” kansalaiset halua lisää laitonta ja hallitsematonta maahanmuuttoa.
– Se on demokratian ydinkysymys, Urkuti totesi.
– Jos kansa haluaa jotakin, sitä vastaan ei voi pidemmällä aikavälillä toimia.
Suurlähettiläs kommentoi diplomaattisesti myös kohua, jonka Helsingin Sanomat sai aikaan Unkarin ulkoministerin haastattelulla, jota Luukkanen luonnehti kysymyksessään ”enemmänkin mielipidekirjoitukseksi”.
– Jotkut suomalaiset sanomalehdet ovat käyneet sotaa Unkaria vastaan jo useitakin vuosia. En kuitenkaan halua katsoa taaksepäin, vaan kuten apostoli Paavali sanoi: katse aina eteenpäin!
”Ideologinen taistelu on lopetettava”
Haastattelu lopuksi Luukkanen paneutui virallisen Suomen niin sanottuun ”moraaliseen ulkopolitiikkaan” ja tiedusteli suurlähettiläältä, miten kahden maan välinen ”ryppy” saataisiin siliämään. Suurlähettiläs Urkutin mielestä se onnistuu siten, että ”ideologiset taistelut” on lopetettava.
– Suomen ja Unkarin välillä on etsittävä sitä, mikä yhdistää meitä. Se oli Suomen perinteinen linja Euroopan unionissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- György Urkuti suurlähettiläs sisäpolitiikka poliitikot Oikeusvaltio Unkari Arto Luukkanen Antti Rinne ilmastopolitiikka Suomi EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Unkari leivättömän pöydän ääreen maahanmuuton rajoittamisesta

Komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on pahempi federalisti kuin edeltäjänsä Juncker

HS siirtyi totuudenjälkeiseen aikaan kampanjassaan Unkaria vastaan

Halla-aho kansallismielisten puolueiden menestyksestä: EU on epäonnistunut ratkaisemaan ongelmia, jotka koskettavat tavallista ihmistä

Rinne suli Orbanin edessä – hallituksen linja kärsi nöyryytyksen Euroopassa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.