Euroopan komissio on polttanut hihansa Unkarin maahanmuuttokriittisistä toimista ja vie maan EU-tuomioistuimeen. Komissio on pahoittanut mielensä siitä, että Unkari hankaloittaa turvapaikan hakemista ja vastaanottamista EU:n säädösten vastaisesti. Unkari myöntää turvapaikan vain heille, jotka tulevat suoraan sellaisesta maasta, jossa heidän henkensä tai koskemattomuutensa on uhattuna.

Komissiota kaivertavat TAZ:n mukaan myös niin sanotut Stop-Soros-lait, jotka käytännössä kriminalisoivat turvapaikan hakijoiden auttamisen ja neuvonnan erilaisten hakemusten täyttämisessä. Unkarin syntilistalle on laitettu myös se, että kielteisen turvapaikkapäätösten saaneita ihmisiä pidetään kaiken kukkuraksi niukalla ravinnolla Serbian vastaisella rajalla.

Unkaria painostetaan takaisin ruotuun

EU panostaa Unkaria muuttamaan maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua koskevan lainsäädäntönsä jälleen unionin pykälien mukaiseksi. Jos muutoksia ei tehdä, maata uhkaavat rahalliset pakotteet. Ilmassa leijuu myös avokätisten EU-tukien leikkaus, joka tosin ei ole ensimmäisenä toimenpidelistalla.

Suomikin on EU-puheenjohtajakauden aluksi joutunut tukkanuottasille Unkarin kanssa. Unkarilainen media on syyttänyt Suomea rajallisesta sananvapaudesta ja oikeusjärjestelmämme puutteista.

Suomen Uutiset