Suomalainen EU-myönteinen ja -kielteinen linja törmäsivät tänään Brysselissä pidetyssä Euroopan parlamentin perussopimusasioiden valiokunnan kokouksessa, jossa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari (ps.) kritisoi Suomen hallituksen EU-poliittista linjaa sekä evästi Tytti Tuppuraista Britannian EU-eroon ja EU-laajentumiseen liittyvissä asioissa.

Huhtasaari kritisoi ministeri Tuppuraista ja Suomen hallitusta pakkomielteisen myönteisestä ja sovittelevasta EU-linjasta, joka laiminlyö kansallisen edun.

– Kun ei vaadi EU:lta Suomen etua neuvotteluissa, saa maineen kilttinä tyttönä, jota ei kylläkään kuunnella, kuvasi Huhtasaari vertauskuvallisesti Tuppuraisen ja Suomen EU-linjaa.

Jäseniksi pyrkimässä nettosaajia

Huhtasaaren mukaan EU on kriisissä, jossa samaan aikaan unionista on lähdössä Yhdistyneen kuningaskunnan kaltainen nettomaksaja ja jäseniksi on pyrkimässä lukuisia Turkin ja Balkanin maiden kaltaisia varmoja nettosaajia.

Huhtasaari näkee Brexitin mahdollisuutena purkaa EU:n integraatiota ja aloittaa rakentava itsenäisten valtioiden välinen eurooppalainen yhteistyö. Samalla hän muistutti radikaaliin islamiin liittyvistä turvallisuusuhkista liittyen EU-laajentumiseen.

– Balkanin muslimialueilla Turkin ja Saudi-Arabian vaikutus islamiin on ollut jo vuosia huomattava ja radikalisoiva. Balkanin rooli laittomassa asekaupassa on suuri ja alueelta toimitettiinkin aseet Pariisin marraskuun 2015 terrori-iskuun, varoitti Huhtasaari.

Huhtasaari toivoi Tuppuraisen ja Suomen edistävän linjaa, jossa EU laittaa pisteen laajenemiselleen, keskittyy sisäisiin ongelmiinsa ja aloittaa toimivallan siirron jäsenmailleen.

SUOMEN UUTISET