

LEHTIKUVA
Brittihallitus julkaisi brexit-lakiesityksen – erosopimus voi astua voimaan lokakuussa
Ison-Britannian hallitus on julkaissut EU-eronsa lakiesityksen. Kansanedustajat ovat vaatineet nähdä esityksen ennen kuin he ottavat kantaa EU:n kanssa neuvoteltuun erosopimukseen.
Sopimuksen läpimeno on mahdollista. Pääministeri Boris Johnson voi saada taakseen riittävän kannatuksen sopimukselleen. Hän haluaa lakiesityksen äänestettäväksi tiistaina.
Sopimus neuvoteltiin uudelleen
Brexitin ympärillä vellova ikuiselta tuntuva vitkuttelu on väsyttänyt niin EU-maat kuin eroa hakevat brititkin.
Muut EU-maat torjuivat pitkään ex-pääministeri Theresa Mayn kanssa neuvotellun sopimuksen avaamisen. Sopimus kaatui brittiparlamentissa toistuvasti. Tuore pääministeri Johnson ilmoitti, että Iso-Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksella tai ilman.
Sopimuksettoman eron uhka kasvoi. Lopulta sopimus avattiin uusille neuvotteluille. Tämä on merkki siitä, että EU:hun jäävien maiden johtajat ovat lopulta hyväksyneet brexitin.
Pohjois-Irlannin asema huoletti
Aiemmassa sopimuksessa brittikansanedustajia hiersi eniten Pohjois-Irlannin kohtalo. Sopimustekstistä heräsi huoli siitä, että Pohjois-Irlanti olisi voinut jäädä ikuisesti EU:n tulliliiton jäseneksi. Tällöin tulliliiton raja olisi halkonut saarivaltakunnan kahteen eri osaan.
Uuden sopimuksen mukaan Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin lähtevät tuotteet ja palvelut käsitellään ja tullataan ikään kuin ne matkaisivat Irlannin tasavaltaan eli EU:n tullialueelle. Mikäli tavarat tai palvelut jäävät Pohjois-Irlantiin, tullimaksut korvataan.
Tällä tavoin tulliraja siirtyy Irlannin merelle, vaikka lakiteknisesti se sijaitseekin Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kanaalin laittoman ylityksen hinta nousee Brexitin lähestyessä

Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan

Huhtasaari tuomitsi Brysselissä ministeri Tuppuraisen ja Suomen EU-linjan: ”Kun ei vaadi EU:lta Suomen etua neuvotteluissa, saa maineen kilttinä tyttönä – jota ei kuunnella”

Huhtasaari: ”Kansallismielisyyden nousuun vastattu keksimällä ulkomaisen sekaantumisen ja disinformaation kaltaisia tekosyitä”

Politico: Brexit-vitkuttelun synkkä hinta – yli puolet briteistä valmiita turvautumaan väkivaltaan ratkaisun vuoksi
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.