Ison-Britannian hallitus on julkaissut EU-eronsa lakiesityksen. Kansanedustajat ovat vaatineet nähdä esityksen ennen kuin he ottavat kantaa EU:n kanssa neuvoteltuun erosopimukseen.

Sopimuksen läpimeno on mahdollista. Pääministeri Boris Johnson voi saada taakseen riittävän kannatuksen sopimukselleen. Hän haluaa lakiesityksen äänestettäväksi tiistaina.

Sopimus neuvoteltiin uudelleen

Brexitin ympärillä vellova ikuiselta tuntuva vitkuttelu on väsyttänyt niin EU-maat kuin eroa hakevat brititkin.

Muut EU-maat torjuivat pitkään ex-pääministeri Theresa Mayn kanssa neuvotellun sopimuksen avaamisen. Sopimus kaatui brittiparlamentissa toistuvasti. Tuore pääministeri Johnson ilmoitti, että Iso-Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksella tai ilman.

Sopimuksettoman eron uhka kasvoi. Lopulta sopimus avattiin uusille neuvotteluille. Tämä on merkki siitä, että EU:hun jäävien maiden johtajat ovat lopulta hyväksyneet brexitin.

Pohjois-Irlannin asema huoletti

Aiemmassa sopimuksessa brittikansanedustajia hiersi eniten Pohjois-Irlannin kohtalo. Sopimustekstistä heräsi huoli siitä, että Pohjois-Irlanti olisi voinut jäädä ikuisesti EU:n tulliliiton jäseneksi. Tällöin tulliliiton raja olisi halkonut saarivaltakunnan kahteen eri osaan.

Uuden sopimuksen mukaan Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin lähtevät tuotteet ja palvelut käsitellään ja tullataan ikään kuin ne matkaisivat Irlannin tasavaltaan eli EU:n tullialueelle. Mikäli tavarat tai palvelut jäävät Pohjois-Irlantiin, tullimaksut korvataan.

Tällä tavoin tulliraja siirtyy Irlannin merelle, vaikka lakiteknisesti se sijaitseekin Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalla.

Henri Alakylä