Britannian sisäministeri pitää ihmisten vapaan liikkuvuuden lopettamista yhtenä tärkeimmistä brexitiin liittyvistä asioista. Avoimien rajojen tilalle brittiministeri esittää Australian mallin mukaista siirtolaisten pisteytysjärjestelmää.

Sisäministeri Priti Patel sai yleisöltä raikuvat aplodit luvatessaan ottaa maahanmuuton jälleen hallintaan ja lopettaa ihmisten vapaan liikkuvuuden.

– Toimiessani sisäministerinä tällä ratkaisevalla hetkellä maamme historiassa, minulla on erityinen velvollisuus ottaa maahanmuutto takaisin kontrolliin, sisäministeri Patel sanoi.

Pisteytys tuo maahan fiksuimmat ja parhaat

Konservatiivien puoluekokouksessa puhunut Patel ehdotti vapaan liikkuvuuden tilalle Australian mallin mukaista siirtolaisten pisteytysjärjestelmää, joka toimii Britannian etujen mukaisesti ja houkuttelee maahan ”fiksuimmat ja parhaat maahanmuuttajat”.

Muita tärkeitä teemoja sisäministeri Patelin puheessa olivat poliisin resurssien lisääminen taistelussa jengi- ja huumerikollisuutta sekä terrorismia vastaan. Manchesterissa pidetyssä puoluekokouksessa puhunut Patel muistutti kuulijoitaan Manchesterin areenalla kaksi vuotta sitten tehdystä islamilaisesta terrori-iskusta, jossa kuoli yli 20 pop-konserttiin tullutta nuorta.

Itsevarmasti hymyilevä Patel vertasi itseään Margaret Thatcheriin vaatiessaan, että konservatiiveista on tehtävä jälleen kerran ”lain ja oikeuden puolue”. Hän korosti myös Thatcherin opetuksia kansalaisten kuuntelemisessa: kansan tahdon on oltava poliitikon kompassi.

”Tehdään brexitistä totta”

Konservatiivien puoluekokouksen teemana oli ”Tehdään brexitistä totta”. Ministeri Patel korosti, että demokratiassa on kuunneltava kansalaisten tahtoa ja toteutettava se, liittyi se sitten rikollisuuden torjumiseen, maahanmuuttoon tai EU:sta eroamiseen.

Patelin mukaan ihmiset tiesivät minkä puolesta äänestivät, ja menettävät luottamuksensa politiikkaan, jos kansalaisten enemmistön tahtoa ei noudateta brexitin suhteen.

Ei tarvitse luentoja liberaalilta eliitiltä

Lontoossa vuonna 1972 syntynyt Priti Patel on intialaisen maahanmuuttajaperheen tytär. Hänen sukunsa muutti Intiasta ensin Ugandaan ja sieltä Englantiin, kun diktaattori Idi Amin karkoitti aasialaiset maasta.

Taustastaan huolimatta sisäministeri Patel kannattaa vapaan siirtolaisuuden rajoittamista ja siirtolaisten pisteyttämistä, koska katsoo sen palvelevan Britannian etua ja turvallisuutta.

– Tämä maahanmuuttajaperheen tytär ei tarvitse luentoja liberaalilta eliitiltä, Patel sanoi.

Priti Patelin konservatiivien puoluekokouksessa pitämä puhe on katsottavissa kokonaisuudessaan The Telegraph -lehden YouTube-kanavalta.

SUOMEN UUTISET