Englannin kanaalin laittomista ylityksistä on tullut ihmissalakuljettajille entistäkin tuottoisampaa bisnestä, kun Ranska pyrkii sulkemaan laittomien siirtolaisten hökkelileirejä. Monet laittomasti Britanniaan pyrkivistä pelkäävät, että lähestyvä Brexit vaikeuttaa maahan pääsyä, joten he ovat valmiita maksamaan jopa 7 000 puntaa paikasta ihmissalakuljettajien veneessä.

Calais’n kaupungin liepeillä Ranskassa on jo ainakin 20 vuoden ajan ollut Britanniaan pyrkivien laittomien siirtolaisten leirejä, joiden asukkaat yrittävät salaa ujuttautua Britanniaan menossa olevien rekkojen kyytiin. Suurin leireistä tunnettiin nimellä ”Calais’n viidakko”. Pahimmillaan näissä hökkelikylissä on asunut tuhansia laittomasti Britannian pyrkiviä.

Ranskan viranomaiset yrittävät aina välillä purkaa laittomasti maassa olevien leirejä Calais’n liepeiltä, mutta tilalle tulee uusia hökkelikyliä. Tuorein leirien purkamiskampanja on ollut meneillään nyt reilun kuukauden, kertoo The Independent -lehti. Viranomaiset pyrkivät siirtämään laittomat siirtolaiset Ranskan sisämaassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin, mutta Britanniaan pyrkivät siirtolaiset eivät haluaisi lähteä rannikolta.

Laittomat ylitykset lisääntyneet

Tilanne on johtanut siihen, että laittomia Englannin kanaalin ylityksiä tapahtuu ennätyksellisen paljon. Yhtenä päivänä jopa 86 henkilöä saattaa tulla kanaalin yli pienillä veneillä. Lukumäärät ovat toki pieniä verrattuna esimerkiksi Kreikkaan laittomasti tulevien määriin.

Laittomien siirtolaisten intoa kanaalin ylittämiseen lisää se, että sekä talvi että Brexit näyttävät olevan tulossa. Laittomasti Britanniaan pyrkivät pelkäävät, että Brexit hankaloittaa laitonta maahantuloa, kuten Britannian intialaistaustainen sisäministeri Priti Patel on luvannut.

Ihmissalakuljettajien kulta-aikaa

Ihmissalakuljettajille tämä on kulta-aikaa: yhdestä paikasta veneessä voi nyhtää jopa 7000 puntaa. LBC-radiokanava kertoo, miten heidän toimittajansa tapasivat ihmissalakuljettajaryhmän myyntimiehen metsäleirissä Dunkerquen lähellä. Toimittajat esiintyivät intialaisena perheenä, joka haluaa tuoda sukulaisensa Britanniaan. Ihmissalakuljettaja kertoi venematkan maksavan 7000 puntaa hengeltä, mutta lupasi, että lapsista ja useammista perheenjäsenistä saa alennusta.

LBC:n salaa kuvaama ihmissalakuljettaja kertoi kuljettaneensa jopa 400 laitonta siirtolaista Britanniaan. Hän kehui, että Ranskan poliisi auttaa ihmissalakuljettajia varoittamalla, että kanaalin ylitystä ei kannata yrittää tiettyinä päivinä, jolloin Britannian rajavartiosto saattaa partioida alueella.

SUOMEN UUTISET