Suomen Uutiset uutiset kirjoitti eilen saksalaisen Tichys Einblick -lehden paljastuksesta, missä todettiin ihmissalakuljettajien ja Välimerellä toimivien vapaaehtoisjärjestöjen koordinoivan toimiaan keskenään. Kolme Suomen Uutisten haastattelemaa PS-edustajaa teilasi toiminnan vastuuttomana ja rikollisena. Välimeren toiminta ei yllättänyt.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari ja eduskuntaryhmän puheenjoihtaja Ville Tavio pitävät toimintaa rikollisena. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä huomauttaa lisäksi, ettei ihmissalakuljettajien käyttämillä aluksilla ole mahdollista ylittää Välimerta. Silloin yhteistyö rikollisten ja vapaaehtoisjärjestöjen välillä on välttämätöntä. Paljastus ei siten yllättänyt Mäkelää.

Rikollista toimintaa

Lakimiestaustainen Tavio ei jaarittele muistuttaessaan siitä, mistä on kyse.

– Laittoman maahantulon järjestäminen on rikos, hän täräyttää.

Hän miettii, miksi useiden maiden hallitukset tukevat rikollista toimintaa. Hän myös ihmettelee, miksei toimintaan puututa. Tavio lähettää viestin pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.

– Rinteen hallituksen linja hakea Välimereltä laivalla pelastettuja siirtolaisia Suomeen on vastuuton, Tavio muistuttaa.

Italia on pyrkinyt estämään vapaaehtoisjärjestöjen alusten pääsyä italialaissatamiin. Italiaa on painostettu toimimaan toisin.

Huhtasaari on Tavion kanssa samoilla linjoilla.

– Rikollista toimintaa, ei mitään humanismia, Huhtasaari kertoo.

Hän muistuttaa, että Välimerellä tehty yhteistoiminta on johtanut lukuisiin hukkumiskuolemiin. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan Välimerellä on tänä vuonna menehtynyt lähes 700 ihmistä. Mukaan on laskettu oletetut hukkumistapaukset ja hypotermiakuolemat.

Hukkumiskuolemien minimointia

Huhtasaari ja Mäkelä muistuttavat, ettei hukkumiskuolemia vähennetä vapaaehtoisjärjestöjen toimilla. Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistyö ihmissalakuljettajien kanssa vain pahentaa tilannetta.

– Oikea tapa ratkaista ongelma ja minimoida hukkumiskuolemat on käännyttää tai viedä veneet takaisin lähtöpisteeseen, Huhtasaari esittää.

Mäkelä huomauttaa samasta asiasta. Hän tarjoaa ongelmaa samaa ratkaisua.

– Mikään määrä Euroopan taakanjakoa ei tätä asiaa ratkaise. Jos yksi siirtolainen pääsee Eurooppaan ja saa jäädä, jonossa on 10 uutta tulijaa. Ongelmaan on olemassa vain yksi yksinkertainen ratkaisu. Jos jokainen Välimeren ylittämistä ylittävä palautetaan Afrikkaan, ennen pitkää siellä ymmärretään ettei riskiä ylittämisestä kannata ottaa, Mäkelä huomauttaa.

Tilastot tukevat Huhtasaarta ja Mäkelää

Kaksikko on tilastojen valossa oikeassa. IOM:n tilastojen mukaan Välimerellä sattuneita siirtolaisten kuolemia tapahtui eniten vuonna 2016. Tuolloin Välimerellä menehtyi yli 5 100 ihmistä. Viime vuosien aikana Välimerellä menehtyi vähiten ihmisiä vuonna 2018. Tuona vuonna 2 299 ihmistä menehtyi Välimerellä.

Kesällä 2018 tapahtui kaksi käänteentekevää asiaa. Ensin Italian hallitus vaihtui kriittisemmäksi vapaaehtoisjärjestöjen toimintaa kohden ja miltei heti sen perään Euroopan komissio alkoi rahoittaa Libyan rannikkovartioston kouluttamista. Rahoitusta kohdennettiin myös rannikkovartioston kalustehankintoihin.

Mikäli alkuvuoden hukkumistapausten määrä projisoidaan koko vuodelle 2019, Välimerellä menehtyisi alle 1 300 ihmistä.

Mäkelän mielestä vapaaehtoisjärjestöjen paljastuneeseen vastuuttomaan toimintaan on puututtava laajalla rintamalla.

– Nyt hallitusten on toimittava, Mäkelä hoputtaa.

Henri Alakylä