Italialaiset journalistit selvittivät, toimivatko ihmissalakuljettajat Libyassa ja Välimerellä yhteistyössä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. Tele-, viesti- ja sijaintitiedot paljastavat, että osapuolet kommunikoivat keskenään. Saksan ulkoministeriö ei kiinnostunut paljastuksesta. Asiasta uutisoi saksalaislehti Tichys Einblick.

Saksan ulkoministeriön kanta on, ettei toivo pelastetuksi tulemisesta Välimerellä motivoi meren ylityksiä merikelvottomilla aluksilla. Motivaatio johtuu lähtömaiden köyhyydestä.

Salvini väitti tienneensä osapuolten viestinnästä

Italian sisäministeri Matteo Salvini kertoi muutama päivä sitten tietävänsä ihmissalakuljettajien ja Välimerellä operoivien vapaaehtoisjärjestöjen välisestä viestinnästä. Vapaaehtoisjärjestöt ovat kiistäneet väitteen tähän asti ja kertoneet vain partioivansa merellä ja osuvansa toisinaan sattuman kaupalla pelastustehtäviin.

Libyalla on Benghazin kaupungin länsipuolista rantaviivaa kuitenkin noin tuhat kilometriä. On helppo päätellä, että kun tällä alueella partioi vain muutama vapaaehtoisjärjestön alus niin voidaan puhua kertakaikkisen satumaisesta pelastusonnesta ottaen huomioon ihmissalakuljettajien käyttämät alukset.

Näillä veneillä kun ei ole tarkoituskaan päästä Välimeren ylitse. Eivätkä kyseisten alusten siirtolaiset hädän iskiessä voi odottaa kauaa pelastusta.

Siirtolainen kertoi tarinansa

Libyalainen siirtolainen kertoi tarinansa siitä, miten hän pääsi Italiaan. Hän otti Facebookissa yhteyttä ihmissalakuljettajaan. Siirtolainen oli kysynyt huolissaan matkan turvallisuudesta. Ihmissalakuljettaja kertoi, että vapaaehtoisjärjestöjen pelastusalukset tietävät sijainnit. Heillä on myös vapaaehtoisjärjestöjen puhelinnumerot varmuuden vuoksi.

Kyseinen salakuljettaja peri matkasta 1 600 euroa.

Toimittaja tekee peiteoperaation

Italialaistoimittaja suorittaa peiteoperaation ja tiedustelee asiaa ihmissalakuljettajalta. Salakuljettaja varmistaa siirtolaisen puheet puhelinliikenteestä vapaaehtoisjärjestön kanssa.

Tichys Einblickin artikkelissa on Youtube-videolinkki italialaiseen tv-ohjelmaan, jossa peiteoperaation kulku selviää.

Espanjalainen vapaaehtoisjärjestö Open Arms kiistää tuntevansa artikkelissa mainittua ihmissalakuljettajaa.

Suomessa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) emännöi EU:n sisäministerikokousta, jonka tavoitteena on saada jaetuksi näitä Italiaan päätyviä ja pelastettuja siirtolaisia eri EU-maihin.

Henri Alakylä