Ison-Britannian parlamentin alahuoneessa koettiin varsin poikkeuksellinen tilanne, kun 21 hallituspuolueen kansanedustajaa äänesti hallitusta vastaan poikkeustilamenettelyyn johtaneeseen äänestykseen. Hallitus hävisi äänestyksen luvuin 328-301. Tämä tarkoittaa sitä, että parlamentti ottaa itselleen hallituksen tehtävän lakiesitysten laatijana.

Parlamentin on tarkoitus pakottaa maan hallitus hakemaan kolmatta lykkäystä Brexit-päivään. Lakiesitystä odotetaan keskiviikoksi. Tällä hetkellä saarivaltakunta eroaa EU:sta lokakuun viimeisenä päivänä.

Lykkäys peruuntuisi kahdessa tapauksessa: jos parlamentti hyväksyy jonkin erosopimuksen tai sopimuksettoman eron 19. lokakuuta mennessä.

Uudet vaalit kiikarissa

Pääministeri Boris Johnson on kyllästynyt EU-eron vitkutteluun. Hänen mukaansa maan olisi helpompi neuvotella parempi erosopimus kuin mitä hänen edeltäjänsä Theresa May neuvotteli, mikäli sopimuksettoman eron uhka pysyy voimassa. Mayn sopimusero äänestettiin parlamentissa kolme kertaa nurin.

Johnson ilmoittikin, että hän aikoo esittää ennenaikaisia parlamenttivaaleja lokakuulle, mikäli parlamentti esittää onnistuneesti lykkäystä EU-eroon. Oppositiojohtaja ja työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi olevansa uusiin vaaleihin, mutta lykkäysesitys tulee ensin hyväksyä.

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tietoihin perustuen uudet vaalit käytäisiin 15. lokakuuta. EU-johtajien huippukokous alkaa puolestaan 17. lokakuuta.

Kapinalliset ulos puolueesta

Johnson ilmoitti ennen poikkeusmenettelyäänestystä, että tyhjää tai vastaan äänestäneitä odottaa erottaminen puolueesta. Näin he eivät voisi olla konservatiivipuolueen ehdokkaina mahdollisissa lokakuun vaaleissa.

Johnsonin mukaan äänestäjille on tehtävä selväksi puolueen linja Brexitin suhteen. Johnson saattaa laskea vaalivoittoon sen vuoksi, ettei Corbyn ole epävarmojen äänestäjien ykkössuosikki.

Henri Alakylä