

Steve Bannon BBC:n haastattelussa Brexitistä. Kuvakaappaus: BBC
Steve Bannon: Olemme nähneet vasta Brexitin alkusoiton
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entinen strategiapomo ja poliittisen vaikuttamisen mestari Steve Bannon on vakaasti sitä mieltä, että Brexit tapahtuu ilman sopimusta lokakuussa.
EU ei Bannonin mielestä tule antamaan pääministeri Boris Johnsonille tuumaakaan periksi. Kun EU on hölmöilyn ja vetkuttelun takia kerran päästetty niskan päälle, niin unioni ei jätä käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Eräs ratkaisu mahdolliseen umpikujaan olisi Bannonin mielestä pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueen ja Nigel Faragen uuden Brexit-puolueen liitto.
– Britit eivät ole vielä nähneet edes vilaustakaan Brexitin aiheuttamasta sekaannuksesta, se on vasta alkamassa, sanoo Steve Bannon BBC:n haastattelussa:
– Jos katsotaan vuotta 2016, niin Trumpin valinta ja Brexit olivat ikään kuin linkitetty toisiinsa. Tässä on nyt mennyt kaksi ja puoli vuotta tuumaillessa, eivätkä britit ole vieläkään ulkona EU:sta. Kovan Brexitin takaraja on 31. lokakuuta ja aikaa on aivan liian vähän.
EU on Steve Bannonin mielestä nyt niskan päällä eikä se aio antaa periksi. Hänellä on ollut alusta alkaen selkeä mielipide siitä, miten ero olisi pitänyt toteuttaa.
– Ei sopimusta, ulos vaan niin että ovet paukkuvat, Bannon sanoo.
Pääministeri Theresa May ja hänen kabinettinsa erehtyivät aikoinaan, kun he pitivät EU :ta vain esteenä, joka pitäisi kompastumatta ylittää. Bannonin mielestä heidän olisi pitänyt nähdä EU haasteena, jonka voi voittaa.
Konservatiivit ja Brexit-puolue yhteen?
Omien sanojensa mukaan Bannon ei pidä suoraa yhteyttä Boris Johnsoniin, ”koska tällä on pääministerin kiireet”.
– Pääministerin on nyt vain pidettävä lupauksensa Brexitistä, sillä kansa odottaa ja edellyttää sitä.
– Jos Britannia ei ole ulkona EU:sta 31. lokakuuta, niin Britannian politiikassa tapahtuu perustavaa laatua olevia mullistuksia, Bannon ennustaa.
Vastatessaan BBC:n toimittajan kysymykseen siitä, pitäisikö Nigel Faragen ja Boris Johnsonin liittoutua, Bannon näkee sen luonnollisena kehityksenä.
– Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu, sanoo poliittisen vaikuttamisen vahva mies Steve Bannon.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.