Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entinen strategiapomo ja poliittisen vaikuttamisen mestari Steve Bannon on vakaasti sitä mieltä, että Brexit tapahtuu ilman sopimusta lokakuussa.


EU ei Bannonin mielestä tule antamaan pääministeri Boris Johnsonille tuumaakaan periksi. Kun EU on hölmöilyn ja vetkuttelun takia kerran päästetty niskan päälle, niin unioni ei jätä käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Eräs ratkaisu mahdolliseen umpikujaan olisi Bannonin mielestä pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueen ja Nigel Faragen uuden Brexit-puolueen liitto.

– Britit eivät ole vielä nähneet edes vilaustakaan Brexitin aiheuttamasta sekaannuksesta, se on vasta alkamassa, sanoo Steve Bannon BBC:n haastattelussa:

– Jos katsotaan vuotta 2016, niin Trumpin valinta ja Brexit olivat ikään kuin linkitetty toisiinsa. Tässä on nyt mennyt kaksi ja puoli vuotta tuumaillessa, eivätkä britit ole vieläkään ulkona EU:sta. Kovan Brexitin takaraja on 31. lokakuuta ja aikaa on aivan liian vähän.

EU on Steve Bannonin mielestä nyt niskan päällä eikä se aio antaa periksi. Hänellä on ollut alusta alkaen selkeä mielipide siitä, miten ero olisi pitänyt toteuttaa.

– Ei sopimusta, ulos vaan niin että ovet paukkuvat, Bannon sanoo.

Pääministeri Theresa May ja hänen kabinettinsa erehtyivät aikoinaan, kun he pitivät EU :ta vain esteenä, joka pitäisi kompastumatta ylittää. Bannonin mielestä heidän olisi pitänyt nähdä EU haasteena, jonka voi voittaa.

Konservatiivit ja Brexit-puolue yhteen?

Omien sanojensa mukaan Bannon ei pidä suoraa yhteyttä Boris Johnsoniin, ”koska tällä on pääministerin kiireet”.

– Pääministerin on nyt vain pidettävä lupauksensa Brexitistä, sillä kansa odottaa ja edellyttää sitä.

– Jos Britannia ei ole ulkona EU:sta 31. lokakuuta, niin Britannian politiikassa tapahtuu perustavaa laatua olevia mullistuksia, Bannon ennustaa.

Vastatessaan BBC:n toimittajan kysymykseen siitä, pitäisikö Nigel Faragen ja Boris Johnsonin liittoutua, Bannon näkee sen luonnollisena kehityksenä.

– Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu, sanoo poliittisen vaikuttamisen vahva mies Steve Bannon.

Suomen Uutiset