Ison-Britannian pääministeri Theresa May kertoi eroavansa tehtävästään seitsemäs kesäkuuta. Hän purskahti kyyneliin kertoessaan palvelleensa maata, jota hän rakastaa.

Theresa May oli tiukan paikan edessä. Hän tapasi perjantaiaamuna konservatiivipuolueen niin sanotun 1922-komitean johtajan Sir Graham Bradyn. Brady kertoi, että May voi ilmoittaa erostaan itse ja poistua kunniakkaasti tai hänet syrjäytetään.

May valittiin David Cameronin seuraajaksi Brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Tuolloin tuore pääministeri ilmoitti tavoitteensa.

– Brexit tarkoittaa Brexitiä, May julisti tuolloin.

May yritti pusertaa erosopimusta laiksi

May yritti kolme kertaa tuoda EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen parlamentin alahuoneen hyväksyttäväksi. Ensimmäisellä kerralla hänen ehdotuksensa tyrmättiin historiallisen suurin luvuin.

Sopimuksen hyväksyntä oli seuraavilla kerroilla koko ajan lähempänä läpimenoa. Sitten hän neuvotteli Työväenpuolueen kanssa etsiäkseen enemmistön saavuttavaa kompromissia.

May arveli, että sopimus voitaisiin hyväksyttää vielä kansanäänestyksessä. Se oli liikaa konservatiiveille. May oli alkanut pääministerinä ajaa opposition politiikkaa. Siinä käy harvoin hyvin.

Seuraaja voi olla Boris Johnson

Mayn eron ajoitus oli ymmärrettävää. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo vierailla saarivaltakunnassa kesäkuun alussa. Mayn kannalta olisi ollut nöyryyttävää toimia toimituspääministerinä vierailun ajan.

Konservatiivipuolue aloittaa Mayn eron jälkeisenä viikkona seuraajan valinnan. Valintamenettely kestänee muutaman viikon. Suosikki seuraavaksi pääministeriksi on ex-ulkoministeri Boris Johnson. Hänet tunnetaan tiukkana EU-eroa kannattavana miehenä.

Henri Alakylä