Pirtelöt ovat nousseet suosituiksi poliittisen mielenilmaisun välineiksi Britannian eurovaaleissa. Pirtelön, jäätelön tai muun ruuan heittäminen kampanjoivan poliitikon päälle on muodostunut lähes kansanhuviksi, mutta se kohdistuu vain tiettyihin ehdokkaisiin: niihin, jotka kannattavat brexitiä ja vastustavat massamaahanmuuttoa.

Pirtelösota alkoi muutamia viikkoja sitten, kun itsenäisenä ehdokkaana kampanjoiva Tommy Robinson sai pirtelöt naamalleen useissa vaalitilaisuuksissaan. Aiheesta kirjoitti eilen HS. Sen jälkeen tilanne on vain mennyt väkivaltaisemmaksi: pirtelöiden jälkeen ilmassa lensi kananmunia, sitten kiviä ja tiiliä.

Tommy Robinson kertoo videolla Manchesterin lähellä Oldhamissa järjestämästään vaalitilaisuudesta, jonka oli tarkoitus olla rauhallinen perhetapahtuma. Kampanjatilaisuus oli tarkoituksella järjestetty kaukana muslimialueilta, jotta kukaan ei pääsisi syyttämään Robinsonia muslimien provosoinnista.

Vaalitapahtuma muuttuu kuitenkin mellakaksi, kun naamioituneet ja ”Allahu akbaria” huutelevat Muslim Defence League -järjestön jäsenet marssivat kilometrien päästä muslimilähiöistä poliisin saattamina kohti Tommy Robinsonin vaalitilaisuutta. Joukkojen kohdatessa ilmassa alkaa lentää kiviä, tiiliä ja jopa saksia muslimien heittäminä.

Burger King vitsailee pirtelöistä

Pirtelöhyökkäyksistä on tullut niin muodikas ilmiö, että kun Brexit-puolueen johtaja ja eurovaaliehdokas Nigel Farage järjesti perjantaina vaalitilaisuuden Edinburghissa Skotlannissa, poliisi pyysi läheistä McDonalds-ravintolaa keskeyttämään pirtelöjen ja jäätelön myynnin vaalitilaisuuden ajaksi, kertoo Guardian-lehti. Skotlannin sosialistipuolueen nettikoordinaattori Scott Macdonald twiittasi kuvan pikaruokapaikan pirtelönmyyntikieltokyltistä saatetekstillä ”McDonald’s Faragen vaalitilaisuuden lähellä. Joku on selvästikin saanut vihiä.”

Burger King lähti mukaan pirtelökahinaan twiittaamalla skotlantilaisille, että he kyllä myyvät pirtelöitä koko viikonlopun ajan. Burger King kehotti ihmisiä ”pitämään hauskaa”. Twiitti aiheutti melkoisen kommenttien vyöryn. Monet syyttivät yritystä poliittisen väkivallan lietsomisesta.

Kiukkuisen palauteryöpyn jälkeen yhtiö yritti paikkailla töppäystään ja ilmoitti, ettei se koskaan kannusta väkivaltaan.

Konservatiivisen Human Events -verkkolehden päätoimittaja Raheem Kassam on huolissaan siitä, että ylikansalliset suuryritykset lähtevät ”yhteiskuntavastuun” ja ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden” varjolla aktiivisesti kannustamaan ihmisiä poliittiseen väkivaltaan konservatiiveja kohtaan. Itsekin poliittisen väkivallan kohteeksi joutunut Kasseem pelkää pirtelöistä vitsailun johtavan vain väkivallan kierteen pahentumiseen: seuraavaksi ilmassa lentävät tiiliskivet. Siksi poliittista väkivaltaa ei tulisi normalisoida.

Sama huoli voidaan esittää Suomessakin. Kun valtiovarainministeri Alexander Stubb sai Tampereella vuonna 2015 lasillisen kolaa päälleen ”poliittisena kannanottona”, kaikki paheksuivat tapahtunutta ja heittäjä sai sakkoja kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Mutta äskettäisissä eduskuntavaaleissa oli nähtävillä ikävä ilmiö, kun kananmunien ja tyhjien pullojen heittelemisestä tiettyjen ehdokkaiden päälle kehittyi suosittu ”leikki” Narinkkatorin nuorisolle. Jos poliisi hyväksyy kananmunien ja tyhjien pullojen heittelyn vaaliehdokkaiden päälle, seuraavana lentelevät täydet pullot, sitten kivet.

Robinson Arto Luukkasen vieraana

Tommy Robinson vieraili äskettäin Suomessa. Dosentti Arto Luukkanen (ps.) haastatteli häntä muun muassa grooming-ilmiöstä.

Youtube, 23 min 45 sek. Video on tekstitetty suomeksi.

SUOMEN UUTISET