

LEHTIKUVA
Kansallisvaltion kaipuuta saarivaltakunnassa – enemmistö skotlantilaisista äänestäisi nyt itsenäisyyden puolesta
Skotlantilaiset ovat kovaa vauhtia etääntymässä imperiumin syleilystä. Nyt jo 55 prosenttia skoteista olisi nettikyselyn mukaan valmis jättämään hyvästit Britannialle. Gallupin on toteuttanut Panelbase ja sen on tilannut liike-elämän etuja ja Skotlannin itsenäisyyttä ajava ajatushautomo Business for Scotland.
Panelbasen tutkimuksessa Skotlannin itsenäisyyttä kannattavien osuus on kasvanut vuoden 2014 tasosta 10 prosenttiyksikköä ja on nyt 55 prosenttia. Ei-äänten osuus on nyt 45 prosenttia. Kun lukuihin otetaan mukaan henkilöt, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa, kyllä-äänten osuus on 51 prosenttia ja ei-äänten 42 prosenttia.
– Vuoden 2014 kansanäänestyksen tuloksen kääntäminen päinvastaiseksi on maanjäristys, joka lähettää aaltoja kautta poliittisen maailman, sanoo Business for Scotland -järjestön johtaja Gordon MacIntyre-Kemp Edinburgh News -verkkomediaan antamassaan haastattelussa.
– Kesäkuun kyselyssä itsenäisyyttä kannatti jo 54 prosenttia vastaajista. Tulos muutti perustuslaillisen keskustelun suunnan, aiheutti paniikin Britannian hallituksessa ja johti lukuisten korkean profiilin konservatiivien vierailuihin Skotlannissa.
Keskustelu itsenäisyydestä jatkuu
Panelbasen kyselyn tulos on huomioitu laajemminkin saarivaltakunnassa. Talousmedia Financial Times otsikoi juttunsa piikikkäästi ja toteaa, että ”Lontoon omahyväisyys palauttaa Skotlannin itsenäisyyden taas pelipöydälle”.
Jutussa viitataan myös ”varteenotettavaan” YouGov-galluppiin Skotlannin itsenäisyydestä. Siinä äänet jakautuivat 53 prosenttia puolesta ja 47 prosenttia vastaan.
– Ensimmäistä kertaa kyllä-äänet ovat pysyneet johdonmukaisesti enemmistönä mielipidetiedusteluissa kuukausien ajan, toteaa John Curtice, politiikan tutkija Skotlannin Strathclyden yliopistosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YouGov Panelbase John Curtice Gordon MacIntyre-Kemp Westminster toryt itsenäisyysäänestys referendum Skotlannin itsenäisyys Boris Johnson Brexit Skotlanti Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pääministeri May Skotlannille: “Nyt ei ole oikea aika kansanäänestykseen itsenäisyydestä”

Pirtelöt ja kivet lentelevät brittien eurovaalikampanjassa – Burger King tempautui tapaukseen mukaan, nyt yhtiötä syytetään väkivaltaan yllyttämisestä

Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”

Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit

Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää