Skotlantilaiset ovat kovaa vauhtia etääntymässä imperiumin syleilystä. Nyt jo 55 prosenttia skoteista olisi nettikyselyn mukaan valmis jättämään hyvästit Britannialle. Gallupin on toteuttanut Panelbase ja sen on tilannut liike-elämän etuja ja Skotlannin itsenäisyyttä ajava ajatushautomo Business for Scotland.

Panelbasen tutkimuksessa Skotlannin itsenäisyyttä kannattavien osuus on kasvanut vuoden 2014 tasosta 10 prosenttiyksikköä ja on nyt 55 prosenttia. Ei-äänten osuus on nyt 45 prosenttia. Kun lukuihin otetaan mukaan henkilöt, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa, kyllä-äänten osuus on 51 prosenttia ja ei-äänten 42 prosenttia.

– Vuoden 2014 kansanäänestyksen tuloksen kääntäminen päinvastaiseksi on maanjäristys, joka lähettää aaltoja kautta poliittisen maailman, sanoo Business for Scotland -järjestön johtaja Gordon MacIntyre-Kemp Edinburgh News -verkkomediaan antamassaan haastattelussa.

– Kesäkuun kyselyssä itsenäisyyttä kannatti jo 54 prosenttia vastaajista. Tulos muutti perustuslaillisen keskustelun suunnan, aiheutti paniikin Britannian hallituksessa ja johti lukuisten korkean profiilin konservatiivien vierailuihin Skotlannissa.

Keskustelu itsenäisyydestä jatkuu

Panelbasen kyselyn tulos on huomioitu laajemminkin saarivaltakunnassa. Talousmedia Financial Times otsikoi juttunsa piikikkäästi ja toteaa, että ”Lontoon omahyväisyys palauttaa Skotlannin itsenäisyyden taas pelipöydälle”.

Jutussa viitataan myös ”varteenotettavaan” YouGov-galluppiin Skotlannin itsenäisyydestä. Siinä äänet jakautuivat 53 prosenttia puolesta ja 47 prosenttia vastaan.

– Ensimmäistä kertaa kyllä-äänet ovat pysyneet johdonmukaisesti enemmistönä mielipidetiedusteluissa kuukausien ajan, toteaa John Curtice, politiikan tutkija Skotlannin Strathclyden yliopistosta.

SUOMEN UUTISET