Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti maanantaina hakevansa Ison-Britannian parlamentilta Skotlannille lupaa järjestää uusi kansanäänestys itsenäisyydestä. Hakemus jätetään, mikäli Skotlannin alueparlamentti puoltaa hakemusta.

Skotlannin alueparlamentti käsittelee asiaa ensi tiistaina. Maan parlamentti voisi teknisesti evätä itsenäisyysäänestyksen. Poliittisesti tämä olisi kuitenkin hyvin tulenarkaa, eikä torppaamista pidetä todennäköisenä. Sturgeonin toive uusintaäänestyksestä johtuu brexitistä.

Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä vuonna 2014, jolloin skotit halusivat vielä pysyä Isossa-Britanniassa. Brexit-kansanäänestys mullisti kuitenkin koko tilanteen. Yli 60 prosentin selkeä skottienemmistö halusi pysyä EU:ssa. Skotlannin uusintaäänestystä vastustavat konservatiivipuolue ja työväenpuolue. Sen sijaan Skotlannin suurin puolue on Sturgeonin luotsaama Skotlannin kansallispuolue.

Äänestys ennen brexitiä

Sturgeon ilmoitti, että hän haluaisi itsenäisyysäänestyksen toteutuvan syksyn 2018 ja kevään 2019 välisenä aikana. Brexit-neuvotteluiden odotetaan alkavan hyvin pian, kun Ison-Britannian pääministeri Theresa May käynnistänee kahden vuoden EU-eroneuvottelut. Sturgeon haluaa äänestyksen toteutuvan ennen kuin Iso-Britannia on virallisesti eronnut EU:sta.

Itsenäisyyden jälkeen Skotlanti joutuisi EU:n ulkopuolisena maana hakemaan EU-jäsenyyttä uusin jäsenyysehdoin. Nyt Iso-Britannia saa huojennuksia EU-budjetin jyvitykseen, ja kuningaskunnalla on erivapaus olla liittymättä yhteisvaluutta euroon. ”Uutena jäsenmaana” Skotlannin nyt nauttimat erivapaudet olisivat siten kyseenalaisia.

May nyrpeänä Sturgeonin aikeille

Pääministeri May paheksui Sturgeonin hanketta. Hän tuomitsi uuden itsenäisyysäänestyksen. Mayn mukaan se lisäisi epävarmuutta, sekä jakaisi Britanniaa. Sen sijaan hän ei suorilta kertonut, aikooko hän hyväksyä tai evätä tulevan lupahakemuksen. Hän painotti, etteivät skotit haluaisi uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä.

– Skotlannin kansallispuolueen putkinäköisyys on hyvin valitettavaa, May totesi.

Sturgeon vastasi, että skoteilla tulee olla valinnanvapaus ”kovan brexitin” ja itsenäisyyden välillä.

Henri Alakylä