Brittien konservatiivipuolueen kansanedustajat alkavat turhautua maan EU-eron viivyttelyyn, uutistoimisto Reuters uutisoi.

Yli puolet puolueen kansanedustajista on allekirjoittanut pääministeri Theresa Maylle kirjeen, jossa vaaditaan Brexitiä lähikuukausien sisällä.

Ero voi olla vaikka sopimukseton, kunhan se toteutuu.

EU-ero toteutettava

Puolueen vuoden 2017 vaalilupauksen mukaan se aikoo toteuttaa kansanäänestyksessä menestyneen EU-eron.

Mayn neuvottelema erosopimus kaatui kuitenkin alkuperäisenä Brexit-päivänä kolmannen kerran. Parlamentissa on käsitelty lukuisia erilaisia vaihtoehtoja Brexitille, mutta ne ovat kaatuneet kaikki.

Viimeksi parlamentissa oli esillä kahdeksan eri muutosesitystä, joista jokainen äänestettiin nurin.

Erosopimus on liian pehmeä

Joidenkin kovan linjan EU-eroa kannattavien konservatiivien mielestä Mayn erosopimus on liian pehmeä. Tämän vuoksi Mayn äänestyttämä erosopimus on kaatunut vastustukseen.

Myös Pohjois-Irlannin unionistipuolue on äänestänyt sopimusta vastaan. Puolueen mukaan sopimus asettaa Pohjois-Irlannin eri asemaan muun maan kanssa.

May on aikeissa äänestyttää sopimustaan vielä neljännen kerran. EU-johtajat ovat myöntäneet briteille jatkoaikaa Brexitille toukokuun loppupuolelle asti juuri ennen eurovaaleja. Jatkoaika edellyttää kuitenkin sopimuksen hyväksymistä.

Hätäkokous huhtikuussa

Kolmas hylkäys merkitsee sitä, että Brexit toteutuu näillä näkymin 12. huhtikuuta ilman erosopimusta. EU-johtajat ovat toistaneet sopimuksettoman eron väistämättömyyttä kolmannen kaatuneen äänestyksen jälkeen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut EU-johtajat hätäkokoukseen 10. huhtikuuta kartoittamaan EU-johtajien askelmerkkejä siitä, miten Brexitin kanssa tulisi edetä.

Protesteja lykkäystä vastaan

Alkuperäisen aikataulun mukaan Brexitin piti tapahtua jo 29. maaliskuuta. Tuhannet ihmiset protestoivat Brexitin lykkäystä vastaan samaan aikaan, kun parlamentti hylkäsi kolmannen kerron neuvotellun erosopimuksen. Protestoijat kutsuivat päivää päiväksi, jonka piti olla heidän ”itsenäisyyspäivänsä”.

May on todennut, että maa voi joutua anomaan pitkääkin lykkäystä EU-eroon. Se merkitsisi samalla sitä, että britit osallistuvat myös europarlamenttivaaleihin.

Brexit repii konservatiiveja

Työväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ovat puolestaan täysin Brexitiä vastaan. Heidän ehdotuksiinsa lukeutuvat muun muassa Brexitin suora peruminen, uusi kansanäänestys Brexitistä ja EU:n tulliliiton pysyvä jäsenyys.

Kirjeen allekirjoittaneiden konservatiivikansanedustajien määrä kielii siitä, että mikä tahansa Mayn neuvottelemaa pehmeämpi Brexit voi repiä perinteikkään puolueen kahtia.

Henri Alakylä