

Pixabay. Kuvituskuvaa.
Uusi brittiryhmä hämmentää: Työväenpuolue haluaakin nyt uuden Brexit-kansanäänestyksen, pääministerille kelpaa Brexitin siirtyminen
Brittiparlamentin uudet Brexit-rintamalinjat kulkevat nyt aivan uusilla alueilla. Työväenpuolue halajaa nyt kokonaan uutta Brexit-kansanäänestystä. Pääministeri Theresa May väläytti Brexit-päivän siirtämistä tarvittaessa hieman tuonnemmas. Uudet tuulet puhaltavat uuden riippumattoman parlamenttiryhmän vauhdittamina.
Uusi parlamenttiryhmä muodostui työväenpuolueen loikkareista, johon liittyi melko pian kolme EU-myönteistä konservatiivien kansanedustajaa. Uusi ryhmä muodostuikin patojen ensimmäisiksi säröiksi – hetken päästä molemmat suurpuolueet alkoivat ajaa uusia linjoja estääkseen lisämurtumat.
U-käännökset kuohuttavat eromielisiä
Työväenpuolueen kurssi muuttui konservatiiveja rajummin. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kertoi, että puolue aikoo ensin tuoda oman Brexit-vaihtoehtonsa esille. Sen kaatuessa puolue tukee toista kansanäänestystä EU-erosta.
Käytännössä työväenpuolueen muutosehdotukset ovat niin rajuja, ettei niiden arvella saavan enemmistöä taakseen. Esityksessä saarivaltakunta liittyisi pysyvästi EU:n tulliliittoon ja EU:n sisämarkkinoihin.
Pääministerin täyskäännös ei sinällään vaikuta suurelta. Brexit-päivää (29.3.) siirretään tuonnemmas, mikäli parlamentti ei ole saavuttanut erosopimukselle enemmistöä. Mayn mieli ilmeisesti muuttui, kun kolme ministeriä kertoi eroavansa, mikäli sopimuksettoman eron mahdollisuutta ei eliminoida. Ministerien vanavedessä saattaisi useampikin kansanedustaja erota. Mayn hallituksella on tällä haavaa vain yhdeksän edustajan enemmistö parlamentin alahuoneessa.
Uudet navigointipisteet kuohuttavat konservatiivien EU-eromielisiä. Viivyttely voisi merkitä lisäkannatusta toiselle kansanäänestykselle tai jopa EU-eron perumiselle.
May hakee EU:lta lisälupauksia Backstopista
Samalla pääministeri May työskentelee EU-johtajien kanssa saadakseen lisävakuuksia siitä, että kiistelty backstop olisi väliaikainen. Backstopilla vältetään kova tulliraja Irlannin saarella, mutta samalla se kohtelisi Pohjois-Irlantia eri tavoin kuin muuta maata.
Tällaisilla vakuuksilla ja tahdonilmauksilla konservatiivien eromieliset voisivat hyväksyä pitkin hampain Mayn neuvotteleman erosopimuksen.
Keskiviikkona äänestykseen tullee esitys, jonka mukaan parlamentti voi siirtää Brexit-päivää tuonnemmas, jos erosopimus ei ole läpäissyt parlamenttia 13. maaliskuuta mennessä. May on kertonut, että tarkistettu erosopimus tulee parlamenttiin äänestettäväksi viimeistään 12. maaliskuuta.
Brexit-viivästys ei tosin ole yksin brittiparlamentin päätettävissä. Brexit-päivän siirtämiseen tarvitaan myös 27 muun EU-maan yksimielinen hyväksyntä. EU-johtajat eivät tosin edes tiedä anottavan lisäajan määrää.
EU-johtajat tapaavat 21. maaliskuuta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Moni brittikonservatiivi haluaa EU-eron vaikka ilman erosopimusta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää