Brittiparlamentin uudet Brexit-rintamalinjat kulkevat nyt aivan uusilla alueilla. Työväenpuolue halajaa nyt kokonaan uutta Brexit-kansanäänestystä. Pääministeri Theresa May väläytti Brexit-päivän siirtämistä tarvittaessa hieman tuonnemmas. Uudet tuulet puhaltavat uuden riippumattoman parlamenttiryhmän vauhdittamina.

Uusi parlamenttiryhmä muodostui työväenpuolueen loikkareista, johon liittyi melko pian kolme EU-myönteistä konservatiivien kansanedustajaa. Uusi ryhmä muodostuikin patojen ensimmäisiksi säröiksi – hetken päästä molemmat suurpuolueet alkoivat ajaa uusia linjoja estääkseen lisämurtumat.

U-käännökset kuohuttavat eromielisiä

Työväenpuolueen kurssi muuttui konservatiiveja rajummin. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kertoi, että puolue aikoo ensin tuoda oman Brexit-vaihtoehtonsa esille. Sen kaatuessa puolue tukee toista kansanäänestystä EU-erosta.

Käytännössä työväenpuolueen muutosehdotukset ovat niin rajuja, ettei niiden arvella saavan enemmistöä taakseen. Esityksessä saarivaltakunta liittyisi pysyvästi EU:n tulliliittoon ja EU:n sisämarkkinoihin.

Pääministerin täyskäännös ei sinällään vaikuta suurelta. Brexit-päivää (29.3.) siirretään tuonnemmas, mikäli parlamentti ei ole saavuttanut erosopimukselle enemmistöä. Mayn mieli ilmeisesti muuttui, kun kolme ministeriä kertoi eroavansa, mikäli sopimuksettoman eron mahdollisuutta ei eliminoida. Ministerien vanavedessä saattaisi useampikin kansanedustaja erota. Mayn hallituksella on tällä haavaa vain yhdeksän edustajan enemmistö parlamentin alahuoneessa.

Uudet navigointipisteet kuohuttavat konservatiivien EU-eromielisiä. Viivyttely voisi merkitä lisäkannatusta toiselle kansanäänestykselle tai jopa EU-eron perumiselle.

May hakee EU:lta lisälupauksia Backstopista

Samalla pääministeri May työskentelee EU-johtajien kanssa saadakseen lisävakuuksia siitä, että kiistelty backstop olisi väliaikainen. Backstopilla vältetään kova tulliraja Irlannin saarella, mutta samalla se kohtelisi Pohjois-Irlantia eri tavoin kuin muuta maata.

Tällaisilla vakuuksilla ja tahdonilmauksilla konservatiivien eromieliset voisivat hyväksyä pitkin hampain Mayn neuvotteleman erosopimuksen.

Keskiviikkona äänestykseen tullee esitys, jonka mukaan parlamentti voi siirtää Brexit-päivää tuonnemmas, jos erosopimus ei ole läpäissyt parlamenttia 13. maaliskuuta mennessä. May on kertonut, että tarkistettu erosopimus tulee parlamenttiin äänestettäväksi viimeistään 12. maaliskuuta.

Brexit-viivästys ei tosin ole yksin brittiparlamentin päätettävissä. Brexit-päivän siirtämiseen tarvitaan myös 27 muun EU-maan yksimielinen hyväksyntä. EU-johtajat eivät tosin edes tiedä anottavan lisäajan määrää.

EU-johtajat tapaavat 21. maaliskuuta.

Henri Alakylä