Ison-Britannian parlamentin alahuone ei saavuttanut tiistai-iltana hyväksyntää pääministeri Theresa Mayn Brexit-sopimukselle. Alahuone äänesti sopimuksen nurin äänin 242-391.

Tappiomarginaali on pienempi kuin tammikuun äänestyksessä. Tuolloin pääosin sama sopimus sai köniinsä historiallisen suurella 230 äänen enemmistöllä.

Brexit on jo säädetty laiksi ja se tapahtuu 29. maaliskuuta. Äänestystulos merkitsee sitä, että tällä haavaa saarivaltakunta lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Lisäaikaa Brexitille?

Tänään kansanedustajat äänestävät sopimuksettomasta erosta. Äänestyksen arvellaan kaatuvan ja parlamentin hylkäävän sopimuksettoman eron mahdollisuuden.

Se puolestaan merkitsee äänestystä myös huomiseksi. Tässä tapauksessa huomenna äänestetään siitä, pyytääkö Iso-Britannia lisäaikaa siirtäen Brexit-päivää tuonnemmas. Tämän äänestyksen arvellaan saavan laajan enemmistön.

Lisäajan pyytäminen ei merkitse automaattisesti sen hyväksymistä. EU-johtajat tapaavat huippukokouksessa 21. maaliskuuta ja heidän tulee yksimielisesti hyväksyä anottu lisäaika. EU-johtajien puheista on tulkittu, ettei kaikilla ole halua myöntää lisäaikaa vain brittiparlamentin teatraalisen esityksen jatkamista varten.

Ajasta on tulossa ylellisyys

Aika asettaa rajoitteita. Toukokuun loppupuolella järjestettävät europarlamenttivaalit toimivat yhtenä rajoitteena. EU-lakien mukaan brittien tulee järjestää nämä vaalit, mikäli maa on vielä tuolloin EU-jäsenmaa.

Lisäaikaa tarvitaan työväenpuolueen väläyttämään toiseen kansanäänestykseen. Puolueen sisällä on kasvanut halu järjestää uudet parlamenttivaalit. Ne nielisivät aikaa rutkasti.

EU-tuomioistuin on linjannut, että Iso-Britannia voi yksipuolisesti vetää Brexitin takaisin ja jatkaa EU-jäsenyyttä.

Henri Alakylä