Ison-Britannian parlamentin alahuoneen debatti Brexit-sopimukseen pääsystä kuivui kokoon. Osapuolet kaivautuivat kukin omiin poteroihinsa. Oppositio tiivisti rivejään ja vaati parlamentaarista lykkäystä Brexit-lain voimaantuloon vuoden loppuun asti. Ilman erosopimusta se haluaa parlamentin istuntokauden jäähylle – tarpeen vaatiessa vaikka kuningattaren toimesta.

Eurokriittisimmät konservatiiviedustajat kertoivat voivansa kannattaa pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta EU:n kanssa sillä ehdolla, että siitä poistetaan kokonaan ns. backstop-suunnitelma.

Backstop-suunnitelma on ongelmallinen

Backstop-suunnitelman mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei tule tullirajaa siksi aikaa, kun EU ja Iso-Britannia saavat neuvoteltua paremman ratkaisun.

Tämä on ongelma briteille. Rajattomuus tarkoittaisi EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Se puolestaan estäisi saarivaltakunnan omat kauppasopimukset. Toiseksi tulliton alue rajoittuisi vain Pohjois-Irlantiin, joten tilanne johtaisi joko itsenäisen valtion sisäisiin tulleihin tai pysyttelemiseen kokonaan tulliliitossa. Eurokriittisten kansanedustajien mukaan jälkimmäinen on kuin Brexitiä ei olisikaan. Ensimmäinen vaihtoehto merkitsisi itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden romuttamista.

EU ei ole tinkinyt sopimuksesta edes tietyllä takarajalausekkeella. Tällöin osapuolet ovat sopimuksettomassa tilassa, jos molempia miellyttävää ratkaisua ei ole löytynyt. Sopimus estää myös brittien yksipuolisen irtautumisen siitä. Kriitikoiden mukaan Backstop-olotilaa voidaan ylläpitää ikuisesti.

Opposition ajanpeluu yhtä ongelmallinen

Oppositio toivoo, että konservatiivipuolueen linjat murtuvat, ja että parlamentaarisella enemmistöllä Brexit-päivää voitaisiin siirtää kuluvan vuoden loppuun.

Tällä välin ehtisi esimerkiksi järjestää uuden kansanäänestyksen Brexitistä – ja miksei EU-jäsenyydestäkin. Hallitus pelkää sen johtavan levottomuuksiin, kun otetaan huomioon edellisen kansanäänestyksen tulos.

Opposition aikaikkuna ulottuu yli eurovaalien. Saarivaltakunta voi joutua järjestämään nämä vaalit EU-lakien mukaan, vaikka se eroaisi unionista muutaman kuukauden sisällä vaalien jälkeen.

Parlamentti pidemmälle istuntotauolle?

Eurokriittisten konservatiivien European Research Group -komitean puheenjohtaja ja kansanedustaja Jacob Rees-Mogg kertoi, että pääministerin tulisi päättää istuntokausi siksi aikaa, ettei Brexitiä voida vesittää venkoilemalla. Hän kertoi, ettei kuningatarta tarvitse vaivata ja pyytää puuttumaan asiaan.

Poterot ovat nyt niin syvällä, että maan hallituksella ei ole käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin joko ajaa maa ulos ilman sopimusta tai mahdollisesti purkaa tai vesittää Brexit opposition toimesta. Jälkimmäinen tarvitsisi konservatiivien repeytymistä kahteen leiriin. Ja jos niin käy, se voi hajottaa jopa koko perinteikkään puolueen kahtia tai useampaan osaan.

Henri Alakylä